Domuz Gribine Şaşırtıcı Açıklama

Domuz Gribine Şaşırtıcı Açıklama

Kış geldi ve grip salgını artmaya başladı. Hastaneler gribal enfeksiyon geçiren hastalarla dolmaya başladı.

Domuz Gribinin (H1N1) İlk Bulguları 

Nisan 2009’da Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktığında yüzlerce kişinin ölümüne yol açan H1N1 virüsü, ya da diğer adıyla domuz gribi, yeniden gündemdeki yerini aldı. Grip yeni bir tehlike olurken uzmanlarda fazlasıyla uyarıyor.

Türkiye'de domuz gribi vakalarının yeniden başlaması vatandaşları tedirgin etti. Uzmanlar, halk arasında 'Domuz gribi' olarak bilinen influenza A (H1N1) virüsünden korunmanın yolları hakkında açıklamada bulundu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Dilara İnan: '6 yıldan bu yana grip geçirdiysek, büyük ihtimalle H1N1 geçirmişizdir' dedi.

Domuz Gribinin (H1N1) Karantina Süreçi 

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Dilara İnan, son 6 yıldır yaşanan griplerin yüzde 70'inin sebebinin H1N1 virüsü olduğunu belirterek, 6 yıldan bu yana grip geçirdiysek, büyük ihtimalle H1N1 geçirmişizdir. Grip şüphesiyle hastaneye gelip tedavi alan ve ardından taburcu olan hastalarımız var, karantina altına alınan vakamız yok dedi.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Melike Cengiz ise, 1 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcıları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilara İnan ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Melike Cengiz, son günlerde gündemde olan domuz gribi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gribin viral bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. İnal, yüksek ateş, öksürük, yaygın vücut ağrısı ile seyreden bir hastalık olduğunu söyledi.

Domuz Gribi(H1N1) Enfeksiyonunun %70 Sebebi

Virüs tipleri arasında H1N1 denilen virüs tipinin de olduğunun altını çizen Prof. Dr. İnal, "H1N1 artık mevsimsel virüs arasındaki yerini aldı. Son 5- 6 senedir mevsimsel etken virüs olarak karşımıza çıkıyor. Tüm griplerin yüzde 70'inin yaklaşık sebebi bu" dedi.

Domuz Gribinde (H1N1)Temizlik Önemli

Gribe karşı alınacak tedbirler hakkında bilgi veren Prof. Dr. İnal, "Korunmada aşı çok önemlidir. Kronik hastalığı olanlar, kalp, akciğer, şeker hastalığı olanlar, yaşlılar, çocukla ve gebeler mutlaka aşılanarak korunmalıdırlar. Ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerekiyor. Toplu taşıma araçları, kapı kolu gibi ya da ortak kullanılan araçlara temasın ardından ellerin bol su ve sabun ile yıkanması gerekiyor. Yeterli sıvı alınması, iyi beslenme gribe karşı koruyucudur" diye konuştu.

Panik Yapılmamalı

Grip vakalarının en çok Ocak ayında artış gösterdiğine vurgu yapan Prof. Dr. İnal, Bizim vakalarımızda geçen yıla göre herhangi bir artış yok. Paniğe neden olacak tedirgin eden vaka sayısında artış yok. Beklediğimiz şekilde durum seyrediyor. Her sene olduğu gibi hastalarımız başvuruyor, tanı ve tedavileri yönlendiriliyor dedi.

Beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan uzmanlar Kapalı yerlerde olabildiğince az durmalı, iş yerlerini havalandırmalı, beslenme düzenine dikkat edilmeli ve temizliğe özen gösterilmeli vurgusunda bulundu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...