Hararete Dur Diyin

Hararete Dur Diyin

Sıcakların başlaması hararetten bunalmak demek olabilir. Ancak bu hararetin çözümü olmadığı anlamına gelmiyor.

Yaz günlerinin o cıvıl cıvıl hazzını en olumsuz etkileyen sıcağın verdiği hararet. Ramazanın da yaza gelmesi ile hararet daha da korkulur bir hal oluyor. Harareti alması için kimi dondurmalara kimi gazlı içeceklere kimi ise soğuk meyve sularına başvuruyor. Peki hangisi doğru?

Hararet vücut ısısının artması sonucunda vücudun fazla sıvı kaybetmesi ile oluşur. Vücudun sıvı kaybetmesi ile hormonlar dengesiz bir şekilde çalışmaya başlar, kan dolaşımında anormallikler görülür. Ancak bu sürekli olmuyorsa tehlikeli bir durum değildir. Yani sıvı ihtiyacınızı gidererek hararetten kurtulabilirsiniz.

Stres, hormonel hastalıklar, menopoz gibi durumlar da hararet kronikleşmiş olarak görülür. Harareti önlemek veya azaltmak adına doğru sıvıları tüketmemiz gerekir:

  • Su: Hararetin en büyük düşmanıdır. Elbette en büyük savunma bol bol su içmek olacak. Ancak buz gibi su sanıldığı gibi harareti kesmez, tam aksine kısa süreli bir önleme etkisi yaparak, vücudun ısısını ani düşürdüğü için peşinden daha fazla ısı artımına sebep olur.

Not: Suyunuza nane, reyhan, fesleğen gibi fresh bitkiler katarak suyunuzu tatlandırabilir ve daha fazla ferahlık vermesini sağlayabilirsiniz. Bu bitkilerin hararet önleyici etkisinden su içerisine 3-4 yaprak atarak faydalanabilirsiniz.

  • Dondurma: Dondurma da ani ısı düşmesine sebep olduğundan uzun süreli değil anlık olarak harareti geçirir.
  • Adaçayı: Harareti önler ve azaltır. Terlemeye karşı da etkilidir. İçerisindeki etken maddeler sinirsel rahatlığı da sağladığından uzun süreli bir etki sağlar.
  • Papatya: Papatya çayı damarların rahatlayarak kan dolaşımının rahatlamasına yardımcı olur. Bu da sinir sisteminde ve dolaşım üzerinde uzun süreli olumlu bir etkiye neden olur. Günde 2-3 bardak papatya çayı harareti alır.
  • Asitli İçecekler:  Yaz aylarında en fazla tüketilen içeceklerdir. Ancak hararet üzerinde saniyelik etki yaparak daha fazla hararet artışına neden olurlar. O sebeple insanlar bu içecekleri içtikçe içmek isterler. Oysa harareti önlemezler aksine artışını tetiklerler.
  • Sulu Meyveler: Hıyar, karpuz ve kavun gibi sıvı oranı yüksek meyveler de hararetin önlenmesinde veya geçmesinde etkilidir.
  • Ev Yapımı Şerbetler: Sadece meyvenin şekerini içeren, reyhan, vişne, üzüm, hibisküs, nane gibi bitki ve meyvelerin şerbetleri de karanfil ve tarçın ile aromalandırılarak tüketilebilir. Bu doğal şerbetler de hararetin giderilmesinde etkili sıvılardandırlar.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...