Hipertansiyon

Hipertansiyon

Kalpten vücuda taşınan kanın atardamara uyguladığı aşırı kuvvet sonucu oluşan bir hastalıktır. Diğer adıyla Yüksek Tansiyonun etkenleri ve tedavi yöntemleri.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, kan damarlarının içerisindeki basıncın yükselmesidir; kelime anlamı yüksek kan basıncıdır. Hipertansiyon kan damarlarına zarar verir. Felç, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Doktorum Hipertansiyon Hastası Olduğuma Nasıl Karar Verdi?

Büyük tansiyon 140 veya üzerinde olduğu zaman veya küçük tansiyon 90 ve üzerinde ise hipertansiyon düşünülür. Tansiyonunuz yükseldiğinde baş ağrısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetler olabilir. Ama hipertansiyon hastası olduğunuzu anlamanın tek yolu tansiyonunuzun ölçülmesidir.

Neler Hipertansiyona Sebep Olur?

Hipertansiyon bazı ailelerde sık olarak görülmektedir, dolayısıyla ailevi (kalıtsal) olabilir, ancak bu kesin değildir. Diğer birçok durum hipertansiyona neden olabilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır: şeker hastalığı, şişmanlık, hareketsizlik, aşırı alkol kullanmak, çok tuzlu, çok yağlı ve bol kalorili (hamur işleri, tatlılar) yiyecekler yemek, sebze ve meyveyi az yemek.

Tansiyonumun Yükselmesini Nasıl Engellerim?

Tansiyonunuzun yükselmesini engellemek ve meydana getirebileceği rahatsızlıkları engellemek için yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Yaşamınızda değiştirmeniz gerekenlerin başında şunlar gelmektedir: Eğer şişmansanız, zayıflayın. Alkol kullanıyorsanız, hiç içmeyin veya azaltın. Haftada 4 - 6 gün, en az 30 dakika spor yapın, en azından açık havada yürüyün. Dengeli beslenin. Bol sebze ve meyve yeme alışkanlığı edinin. Hamur işi ve tatlı gibi yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Hayvansal yağ ve doymuş yağ (margarin) kullanmayın. Yemeklerinize çok tuz atmayın. Ama tamamen tuzsuz yemek de yemeyin. Sigara içmeyi bırakın. Kahve ve çay az için.

Doktorum Beni Nasıl Tedavi Edecek?

Doktorunuz hipertansiyonunuz olduğuna kesin olarak karar verdikten sonra, bu hastalığa neyi sebep olduğunu araştıracak. Bunun için sizi muayene edecek, ailenizde kalp krizi, felç gibi bir hastalık olup olmadığını soracak ve size kan tetkikleri yaptırarak kan şekerinize, kan kolesterol düzeyinize bakacak. Doktorunuz daha sonra tedavinizi düzenleyecek. Tansiyonunuz hafif derecede yüksek ise yukarıda sıralanan tavsiyelere uymanızı isteyecek, eğer tansiyonunuz daha yüksek ise veya başka bir hastalığınız varsa doktorunuz bunlara yönelik ilaçlar yazacak.

Bu Hastalıktan Kurtulabilecek Miyim?

Hipertansiyon için 80 den fazla ilaç mevcuttur. İlaçlarını düzenli olarak kullanan her 10 hastadan 9 u bu ilaçlardan fayda görmektedir. Aşağıdaki önerilerimize uyarsanız durumunuz daha da iyiye gidecektir. Doktorunuza yardımcı olun ve ondan bir şey gizlemeyin. Yapacağınız şeylere ailenizi de dâhil edin; onlarla birlikte spor(yürüyüş) yapın, onların da sizin gibi düzenli beslenmesini sağlayın, onlara da sigara içirmeyin Tansiyonunuzu düzenle olarak ölçtürün veya ölçün ve bunları formun arkasındaki çizelgeye yazıp doktorunuza gösterin. İlaçlarınızı düzenli olarak alin. Doktorunuzun söylediği her şeyi yerine getiriyor ama şikayetlerinizin geçmediğini düşünüyorsanız bunu doktorunuza iletin. Tansiyonunuz normale inse bile doktorunuzun tavsiyelerini bırakmayın. Doktorunuz aksine bir şey söylemezse 3 - 6 ayda bir doktorunuza kontrole gidin.
 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...