Melatonin Çalışması

Melatonin Çalışması

Vücudumuzda salgılanması ortamdaki ışık düzeyi ile ayarlanan bir hormon vardır. Beyindeki pineal bezden salgılanan bu hormonun adı “melatonin”.

Melatonin Etkisi

Vücudumuzda salgılanması ortamdaki ışık düzeyi ile ayarlanan bir hormon vardır. Beyindeki pineal bezden salgılanan bu hormonun adı “melatonin”. Hepimizin bildiği tiroid hormonları, cinsel aktivite ile ilgili hormonlar, kan şekerini ayarlayan hormonlardan farklı olarak, etkileri çok yaygın, tüm hücrelerimize girebilen enteresan bir hormon. Ruh dünyamızla ilişkileri olduğu kesin. Bu hormonun kan seviyesi, akşam üzeri yükselmeye başlıyor ve gece yarısı en üst düzeye çıkıyor. Sabaha karşı azalmaya başlıyor ve aydınlıkta (gündüz) en düşük seviyelerine iniyor.

Melatonin Çalışması

Melatonin, hakkında çok sayıda çalışma yapılan ve hücrelerimize pek çok yararlı etkileri olduğu gösterilen bir hormon. Adeta bir çöpçü edasıyla, tüm çalışma saatleri boyunca yorulan ve atık (zararlı) madde biriktiren hücrelerimizin içine kolaylıkla girerek, bir süpürme işlemi yapıyor. Bu sessiz ve bizim fark edemediğimiz temizlik çok önemli; ertesi sabah hücrelerimizin yeni bir iş gününe hazır olabilmesi için yapılan önemli faaliyetlerden biri. Bu sayede, pek çok hastalığı neden olduğu gösterilen (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek-karaciğer hastalıkları, kanser vs.) oksijen ve nitrojen radikalleri gibi zararlı maddeler ortamdan kaldırılarak, hücrelerin içinde birikmesi engellenmiş oluyor.

Melatonin Gece Temizliği

Bu önemli temizlik hareketinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için bizim melatonine yardımcı olmamız gerekiyor. İnsanoğlu gecelerini aydınlatarak fayda sağladığı kadar zarar da görmektedir. Kronobiyoloji (biyolojik ritim) bilimi bu konu ile derinden ilgilenmektedir. Ve pek çok hastalığın insanın biyolojik ritminin bozulması ile ilişkisi bilinmektedir. Özetle diyebiliriz ki; gecenin doğasındaki karanlığın önemini bilelim ve ışığı gerektiği kadar kullanalım. Aşağıdaki basitçe uygulanabilecek prensipler melatonin gece temizliğine yardımcı olacaktır;

  • Özellikle çocuklarınızın odasında gece lambası kullanıyorsanız, lütfen solgun kırmızı ışık seçiniz. Bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir. Aynı gerçek ebeveynlerin yatak odaları için de geçerlidir.
  • Gece herhangi bir nedenle kalktığınızda, mümkün olan en az ışık ile en kısa sürede işinizi görünüz.
  • Televizyon karşısında uyuma alışkanlığınız varsa terk ediniz.
  • Gece eğlencelerinden hoşlanıyorsanız, en azından üst üste olmasına müsaade etmeyiniz.
  • Aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösteriniz.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...