Klima Sağlığınızı Bozmasın

Klima Sağlığınızı Bozmasın

Yaz aylarının gelip sıcakların artmasıyla birlikte klima kullanımı da artıyor. Klima kullanımında aşırıya kaçıldığında sağlık problemleri de kaçınılmaz oluyor.

Yaz aylarının gelip sıcakların artmasıyla birlikte klima kullanımı da artıyor, klima kullanımında aşırıya kaçıldığında çok ciddi sağlık problemleri de kaçınılmaz oluyor. Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr. Ethem Şahin , aşırı klima kullanımının gribal enfeksiyonlar, bazı viral enfeksiyonlar, alerjik burun hastalıkları, yüz felci, burun kanamaları, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi bir çok hastalığı tetiklediğini belirtti.

Burun hastalıklarında özellikle alerjik saman nezleli hastalar klimadan en fazla etkilenen hasta grubudur. Klimanın bu hastalardaki etkisi ortamın neminin ve ısısının hızlı değişimiyle alakalıdır. Burnun içinde ortamın nemi ve ısısına göre kendini ayarlayan konka dediğimiz burun etleri bulunur. Konkalar klimatize ortamlarda mevcut görevlerini tam olarak yerine getiremez ve şişerler. Bu durumda burun tıkanıklığı ve ağız solunumu başlar ki bütün şikayetler bu noktadan sonra artar. Burun tıkanıklığı baş ağrısı, ağız kuruluğu, akciğer enfeksiyonları ve bazı viral hastalıklara yol açabilir.

Alerjik nezleli hastalar klimalı ortama girdiklerinde, yani ani ısı ve nem değişimine maruz kaldıklarında, hasta olmayan bireylere oranla daha fazla burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterirler. Kronik sinüzitli hastalarda da benzer mekanizmalarla belirtilerde artma görülebilir. İnsan sağlığı için ideal sıcaklığın 20-25ºC ve ideal nemin %45-60 olması gereklidir. Alerjik rinitli hastalar çevresel faktörlerden en fazla etkilenen hasta grubudur. Alerjik rinitli hastaların olduğu ortamlardaki klimalar düzenli bakımda olmalı ve muhakkak HEPA filtreli klimalar kullanılmalıdır. Bakımsız klimalarda yerleşen akarlar direk alerjiye sebep olur. Yine burun tıkanıklığı ile başlayan süreç uzadığı taktirde gün içinde burunda kabuklanma ve ardından kanamalar kaçınılmaz olur. Bunun için hastalara burun fizyolojisini düzenleyecek burun damlaları ve burun yıkamalar önerilebilir.

Klima esintisi yüze doğru gelir ve uzun sürerse yüz felcine sebebiyet verebilir ki, dikkatli olunması gereken bir durumdur. Yüz mimik kaslarının hareketlerini kontrol eden yüz siniri yanağa doğru yüzeyleşir. Buda dış etkilere açık hale gelmesine sebep olur. Soğuk hava, cam açık araç seyahati, klima ve bazı virüsler bu siniri etkileyerek yüz felci tablosuna yol açar. Zaman içinde geçen bir durum olmakla beraber, görsel olarak hepimizi çok rahatsız edecek bir hastalıktır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...