Lazer Cilt Yanıklarına Sebep Olmasın

Lazer Cilt Yanıklarına Sebep Olmasın

Uzmanlar, hekim kontrolünde yapılmayan bilinçsiz lazer uygulamalarının, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabildiğini söylüyor.

Türk Dermatoloji Demeği tarafından, Uludağ Dermakozmetoloji Günleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında, varisten, sedefe, vitiligodan egzamaya, akne tedavisinden, kimyasal peeling uygulamalarına; lazer cihazının kullanım esaslarından botoks ve dolgu tekniklerine ve solaryumun etkilerine kadar dermatoloji ve dermatokozmotoloji alanına giren birçok konu, bilim insanlarınca masaya yatırıldı.

Türk Dermatoloji Demeği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, cilt sağlının korunması, estetik ve kozmetik tedavilerde dermatoloji alanında uygulanan teknolojilerin, dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de başarı ile yapıldığını vurguladı. Bu yenilikler arasında yer alan uygulmalardan birinin de birçok deri hastalığının tedavisinin yanı sıra estetik amaçia kullanılan lazer ve fotoepilasyon (IPL) cihazları olduğunu ifade eden Çalıkoğlu, Lazer ve IPL cihazlarının, özellikle epilasyon, cilt gençleştirme, damarsal lezyonların tedavilerinde, cilt lekeleri, çil, siğil, yara izleri, cilt çatlakları, akne, gül hastalığı, mavi yeşil dövmelerin çıkarılması, vitiligo, sedef, atopik dermatit gibi hastalıkların tedavisinde uygulandığını anlattı.

Çalıkoğlu, "Hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamaları, özellikle ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabilmektedir" uyarısında bulundu. Çalıkoğlu, bu uygulamaların vücutta bulunan benlerin üzerine yapıldığında "deri kanseri oluşumu" gibi geri dönüşü olmayan yan etkiler oluşturabildiğinin altını çizerek, "Hekim kontrolünde yapılmayan uygulamalar, yan etkilerin oluşma olasılığını artırmaktadır. Doğru ve güvenilir bir tedavi programı ve uygulanacak cihazın tipine, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi veya dermatoloji uzmanlarının karar vermesi gerekmektedir" diye konuştu. "Sedefte alternatif tıp uygulamalarına dikkat Türk Dermatoloji Demeği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan da dünyada yaklaşık 125 milyon kişinin sedef hastalığına yakalandığını belirtti. Sedef hastalığının, basit ve deriyle sınırlı bir hastalık olmadığının altını çizen Başkan, bağışıklık sisteminin de hastalığın seyrinde etkili olduğunu söyledi.(AA)

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...