Mutluluk Kaynağı Çikolataya Dikkat

Mutluluk Kaynağı Çikolataya Dikkat

Bayramın gelmesi ile şeker ve çikolata alışverişleri başladı. Alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında çikolata ve şekerler de yer alıyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, bayramların vazgeçilmezi olan şekerleme/çikolata üretimi ve saklama koşullarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın ‘tazelik’ belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, açıkta satılan şekerleme ve çikolatalı ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Fenercioğlu, ucuza satılan çikolatanın da, gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olduğunu açıklayarak tüketicilerin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Kaliteye Dikkat Edin!

1970’li yıllarda çikolatanın pahalı bir ürün olduğuna dikkat çeken ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, evlerde üretilmiş olan reçellerin bayram ikramı olarak sunulduğunu, 1980’li yıllarda çikolata üretiminin gelişmesi ile satın alınmasının kolaylaşarak bayramların “baş ikram ürünü” haline geldiğini belirterek “Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan çikolata/çikolatalı ürünlerin, ürün kalitesini sağlayan başlıca etmenlere dikkat edilmesi gerekiyor. Kullanılan ham maddeler, bina, ekipman, çalışan kişiler ve uygulanan prosedürler başta olmak üzere, üretim ortamının özelliklerine dikkat edilmesi gerek” çağrısında bulundu.

Periyodik Denetim Yapılan Yerlerde Üretilen Ürünler Güvenilir ve Kalitelidir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim izni alınmamış olan yerlerde gıda üretiminin yasaklandığına vurgu yapan Prof. Dr. Fenercioğlu, buna rağmen izinsiz üretim yapılan yerlerin olabileceğine değinerek, “Özellikle kısa süre içinde çok satılacak ürünlerin ‘merdiven altı’ diye tanımlanan yerlerde üretilmiş ve uygun satış bölgelerinde satışa sunulmuş olması olasıdır.  Bu dönemlerde gerek Bakanlık, gerekse Belediye yetkilileri sık denetlemelerle tüketici sağlığını korumak amacıyla izinsiz üretilen sakıncalı ürünlerin satışını engellemektedirler. Üretim izni alınmış olan yerler periyodik olarak denetlendiğinden, üretilen ürünlerin güvenilir ve kaliteli olduğu kabul edilir.” diye konuştu.

Çikolatanın Kalitesi Kakao Miktarından Belli Oluyor!

Çikolatanın pek çok çeşidinin bulunduğunu ve kalitesine bağlı olarak içerdiği kakao yağı ve kakao tozu miktarlarının değişkenlik gösterdiğini bildiren Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, “Türkiye’de yetişmeyen bir ürün olup, dünya çapında sevildiği için pahalı olan kakaonun az miktarda kullanımı çikolatanın kalitesini ve fiyatını düşürüyor.” dedi.

 Çikolata Adı Altında Satılan Ucuz Ürünler Çikolata Değil Çikolata Benzeri Ürünlerdir!

Çikolatalı ürünlerin güvenliğini azaltmadan fiyatını düşürmek amacıyla gerçek kakao yağı yerine, katılaştırılmış bitkisel yağların kullanıldığını da belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, ürünlerde fiyat düştükçe kakao katkısının azalacağı, dolayısıyla ürünün gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olacağının bilinmesini istedi.

Ürün Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu satın alma sırasında tüketicinin dikkat etmesi gereken ve etikette yer alan başlıca hususları şu ise, “Ürünün nerede üretildiği, üretim izninin alınmış olduğu, ürünün üretim ve son kullanım tarihleri, ambalajın bütünlüğü” olarak sıraladı. Prof. Dr. Fenercioğlu, ambalajsız olarak açıkta satışa sunulan ürünlerde ortam temizliğinden söz edilemeyeceği için,  açıkta satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyledi.

Çikolata Nasıl Saklanmalı?

Özellikle Çukurova Bölgesi’nde, hava sıcaklığının 30°C’yi geçtiği günlerde, çikolata ve çikolatalı ürünlerin serin ortamlarda saklanmasının zorunlu olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, buzdolabında uzun süre saklamanın çikolatanın görüntüsünü bozacağına dikkat çekti.

Son Tüketim Tarihinin Yakın Tarih Olmamalı!

Yağın erimesi sonucu birbirine yapışacak olan parçalı ürünlerin, geri katılaşmış olduğu durumda birbirine yapışmaları nedeniyle ayrılmasının zorlaşacağını, eriyen ürünün eli ve ortamı kirleteceğini, fındık – fıstık gibi katkılı ürünlerin bozulmaya karşı daha duyarlı olacağına da işaret eden Prof. Dr. Fenercioğlu, satın alınacak ürünlerde son tüketim tarihinin geçmemiş, hatta satış gününe yakın olmamasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çikolatanın Tazeliği Parlaklığından Anlaşılır!

Son yıllarda mısır nişastasının bir proses ile dönüştürülmesiyle elde edilen glukoz ve fruktoz gibi şekerlerin üretimde sıklıkla kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, uygulanan prosese ve kullanılan katkı maddelerine bağlı olarak şekerleme ürünlerinin sert veya yumuşak yapılı olabildiğine değinerek, bu özelliklerin tersine değişmesinin ürünlerde bayatlama belirtisi olarak kabul edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Fenercioğlu, çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığında ‘tazelik’ belirtisi olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...