1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar, Cilt Sorunları, Cilt Güzelliği, Enfeksiyon, Fitoterapi, Aromaterapi
  3. Trend: Çay ağacı yağı

Trend: Çay ağacı yağı

Bu yazı 18 Eylül 2017, Pazartesi tarihinde yayınlandı ve 802 defa okundu

Trend: Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı nedir?

Melaleuca alternifolia ağacının yapraklarından elde edilir. Avustralya ve Yeni Gine bölgelerinde yetişen bitki yerliler tarafından çok eskiden beri ilaç olarak kullanılmaktadır. Yaprak ve sürgünleri ezildiklerinde içerisindeki uçucu yağdan dolayı karakteristik bir koku yayarlar. Bitkinin bu kısımları damıtılarak uçucu yağı elde edilir.

Çay ağacı yağı ne için kullanılır?

Çay ağacı yağı ile ilgili yeterli araştırma olmamasına rağmen bazı çalışmalar enfeksiyonların önlenmesinde etkili ve tedavisinde yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.

Harici olarak kullanılan çay ağacı yağı krem, merhem, sabun, şampuan, diş macunu, dudak balsamı olmak üzere çok sayıda vücut bakım ürününün içerisinde bulunur.

İçerik olarak 60’dan fazla terpenoid içerir ve antiseptik özelliği olan terpinen-4-ol içeriğindeki önemli bir aktiftir ve en yüksek miktarda bulunur. Ayrıca alfa ve gama- terpinen, 1,8-sineol içerir. İçeriğideki monoterpenler sayesinde biyomembranlar ve membran proteinleriyle etkileşime girerek antibakteriyel, antifungal ve antiviral etki gösterir.

Çay ağacı yağı çoğunlukla küçük kesikler, yaralar, cilt ve mantar enfeksiyonlarında kullanır. Böcek ısırıkları, pamukçuk ve benzeri enfeksiyonlarda kullanılan ürünlerin içerisine katılan bir aktiftir.

Klinik çalışmalarla da akne, sistit, Trichomonas vaginalis ve Candida albicans’a dayalı vajinal enfeksiyonlar  ve mantar enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği olabileceği gösterilmiştir.

Antiseptik ve koruyucu olarak kozmetik ürünlerde kullanılır.

Öksürük ve soğuk algınlığının, diş eti iltihabı, nazofarinjit, sedef hastalığı, sinüs tıkanıklığı, stomatit ve bademcik iltihabındaki geleneksel kullanımı deneysel ve klinik çalışmalarda desteklenmemiştir.

Çay ağacı yağı güvenlidir mi?

Çay ağacı yağının topikal olarak haricen kullanımı güvenlidir. Günlük olarak doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Dahilen uygulamalarda dozu uzman kişiler tarafından belirlenmiş ürünler kullanılmalıdır.

Cilde % 100 saf yağ formunda uygulandığında, çay ağacı yağı içerisinde bulunan sineolden dolayı nadiren tahrişe neden olabilir ve bazı insanlarda alerjik bir döküntü geliştirebilir. Çay ağacı yağının en yüksek kalitedeki formları sineol miktarının %10’un altında olduğu karışımlardır.

Sizde de döküntü geliştirebileceğinden endişe duyuyorsanız, önce cildinizin küçük bir bölgesinde yağı deneyin. Ayrıca çay ağacı yağını zeytin veya badem yağıyla seyreltebilirsiniz.

Farklı bir ürün kullanıyorsanız ve çay ağacı yağıyla kombine etmeyi düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin. Hamileler ve emzirenler kullanmamalıdır.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.