Astım Hastalarında Kortikofobi (kortizon Korkusu)

Astım Hastalarında Kortikofobi (kortizon Korkusu)

Astım akciğerlerin hava yollarını (bronşları) tutan kronik (uzun süreçli) bir hastalıktır. Ama sanıldığı kadar korkulacak bir hastalık değildir.

Kortikofobi

Astım akciğerlerin hava yollarını (bronşları) tutan kronik (uzun süreçli) bir hastalıktır. Ama sanıldığı kadar korkulacak bir hastalık değildir. Çünkü ilaç tedavisi ile hastalığın bulguları tamamen kontrol altına alabilmek mümkündür.

Ancak ne yazık ki, halk arasında astım tedavisinde kullanılan ilaçlar hakkında hastaları tereddüt içinde bırakan, ürtküten ve hatta tedaviyi yarıda bırakmalarına neden olan çok yanlış bir inanış hakimdir: Astım ilaçları içinde kortizon var, sakın kullanma !

Evet, astımda kullanılan anti-inflamatuvar ilaçların bir kısmının içinde, halk arasında kortizon diye adlandırılan kortikosteroidler vardır. Kortikosteroidler astım tedavisinin temel taşlarıdır. Bu ilaçlar olmadan astım hastalığı kontrol altına alınamaz, ilerlemesi durdurulamaz. Etkin bir astım tedavisi için öncelikle hastalardaki kortikofobi (kortizon korkusu) yenilmesi gereklidir.

Vücudumuzdaki Kortikosteroidler

Kortikosteroidler normalde vücudumuz tarafından da salgılanan ve çeşitli biyolojik fonksiyonların idamesi için gerekli olan maddelerdir. Vücudumuz günde ortalama 3000-5000 mikrogram arasında kortizon salgılar. Bu değer “fizyolojik doz” olarak adlandırılır. Dışarıdan, ilaç şeklinde bu dozu geçecek seviyede ve uzun sürede verilen kortikosteroidler yan etkilere neden olur.

Astım İlaçları İçindeki Kortikosteroidler

Bunlar, hap ya da enjeksiyon şeklindeki kortikosteroidlerden farklıdır. Doğrudan hava yollarına uygulanır. Kan dolaşımına geçen miktarları çok düşüktür. Ayrıca; astım ilaçları içindeki kortikosteroid dozu, günlük fizyolojik dozun çok altındadır.

Bunu bir örnekle açıklayalım: Bir dozunda 320 mikrogram kortikosteroid bulunan astım ilacından, “sabah 1 doz, akşam 1 doz” kullanmakta olan bir hasta günde 640 mikrogram kortikosteroid almaktadır. Bu doz, günlük fizyolojik dozun yaklaşık beşte biri kadardır. Hava yollarına değil de, doğrudan kan dolaşımına verilmiş olduğu varsayılsa bile, yan etkiye neden olmayacaktır.

Sözün özü;

Astım ilaçları içinde bulunan kortikosteroidler “sanıldığı gibi” tehlikeli değildir, aksine astımın etkin kontrolü için çok gerekli ilaçlardır.

Kortikofobi nedeniyle tedavinin terk edilmesi, ilerleyen yıllarda akciğer hava yollarında geri döndürülemeyecek hasarlara neden olacaktır. Lütfen astım ilaçlarınızı düzenli ve doğru olarak kullanın.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...