Bir Dokun Bin Ah İşit Hastalığı

Romatizmal hastalıklar, birden fazla doku ve organ sistemini ilgilendiriyor. Öncelikle de kas ve iskelet sistemi üzerinde yaygın etkileri oluyor.

Romatizmal hastalıklar, birden fazla doku ve organ sistemini ilgilendiriyor. Öncelikle de kas ve iskelet sistemi üzerinde yaygın etkileri oluyor. İnsanların ömür boyu günlük hayatlarını etkileyen, yarattığı ağrılar, hareket kısıtlılıkları ve sürekli tedaviye ihtiyaç göstermesi anlamında yaşayanların adeta "Bize bir dokunun bin ah işitin" dedikleri "romatizmal hastalıklar", günümüzde kortizon başta olmak üzere çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleriyle tedavi edilmeye çalışılıyor. İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Dr. Selda Öktem, romatizmal hastalıkların çok geniş bir kapsamı olduğunu, toplumda en sık görülen 4 türünün de çok fazla insanı etkilediğini belirtiyor.

En Çok Bu Dört Çeşidi Görülüyor

Romatizmal hastalıkların çoğunda genetik bir yatkınlık söz konusu olduğunu belirten Dr. Selda Öktem, genetik yatkınlığı olan bir bireyde enfeksiyonlar, ultraviyole ışınları, kimyasal maddeler gibi çevresel koşulların etkisiyle değişik tipte romatizmalar gelişebildiğini ifade ediyor. Toplumda en sık görülen 4 romatizma türü bulunduğunu söyleyen Dr. Öktem, bunları şöyle sıralıyor:

Dr. Selda Öktem, toplumda yaygın görülen bu 4 romatizmal hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında şu bilgileri veriyor:

Romatoit Artrit'te Eklemler Şişiyor, Ağrıyor, Hareket Kısıtlanıyor

Hastalık en sık doğurganlıkta başlarken, çocukluk ve ileri yaşta da başlangıç gösterebiliyor. El parmak eklemleri, el bilek eklemleri, ayak parmak bilek eklemlerinde ortaya çıkıyor.

Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

"Ankilozan Spondilit" Adını Söylemek Zor, Tedavisi De Zor

Omurga romatizmaları arasında en sık görülen ve en ağır formun özel ismidir. Özellikle erkeklerde sıklıkla görülen ve daha ağır seyirli bir hastalıktır. 15-18 yaş arasında görülmeye başlanıyor. Spondilit ailesi arasında en ağır formu. Belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Omurga romatizmalarında kortizon nadiren kullanılıyor. Sadece çok ağır tutukluk, şiddetli ağrı nedeniyle tam hareketsizlik olması durumunda geçici sürelerde tercih ediliyor. Ama uzun süre kullanım çok etkili olmuyor.

Sistemik Lupus Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Kadınlarda özellikle doğurganlık yaşında görülme sıklığı pik yapan bir hastalık olarak biliniyor. Çok çeşitli organ ve sistem tutuluşları görülebiliyor. Kas iskelet sistemi dışında iç organları da sıklıkla etkileyen en sık romatizma tipi. Belirtileri şunlar:

Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Adını Behçet Hocadan Aldı, Dünya Böyle Tanıdı

Adını yaptığı bilimsel araştırmalarla bu hastalığı keşfeden ve dünya tıp literatürüne de cilt hastalıkları uzmanı merhum Prof. Dr. Hulusi Behçet'in soyadıyla geçen hastalığın belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

"Kolşisin" etken maddeli ilaç, en basit bulguların tedavisinde öncelikli kullanılan bir ilaç olma özelliğinde. Eğer damarda pıhtı oluştuysa aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar ve kanser tedavisinde kullanılan birtakım ilaçlardan yararlanılıyor. Yine sinir sisteminin etkilendiği durumlarda kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara başvuruluyor. Behçet hastalığı diğer birçok hastalığın aksine hastalık süresi uzadıkça şiddeti azalan bir hastalık.