İki Yaşına Kadar Rota Virüsüne Dikkat!

Çocuklardaki ishal etkenleri arasında en sık sebep viral hastalıklar, viral ishaller arasında da en sık neden % 40-60 oranında rota virüs ishalleridir

İshal, gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanan ve dünya genelinde 5 yaş altı ölüm sıralamasında perinatal hastalıklar alt solunum yolu enfeksiyonlarından sonra 3. sırada yer alan önemli sağlık sorunudur.

Çocuklardaki ishal etkenleri arasında en sık sebep viral hastalıklar, viral ishaller arasında da en sık neden % 40-60 oranında rota virüs ishalleridir.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Tugay, Rota Virüsü ile İlgili Bilgiler Verdi

Rota virüs ilk olarak 1973 yılında Avustralya da tanımlanmıştır. 7 ayrı grubundan, insanlarda hastalık yapan 3 grubu vardır; “A,B, C grupları”. Çocuklarda en sık A grubuna bağlı ishaller gözlenir. En sık sonbahar sonu (Aralık-Ocak) ile ilkbahar ortalarında görülmekle birlikte, yılın her döneminde de olabilir. Özellikle hijyen koşullarının iyi olmadığı ortamlarda rota virüs ishalli bir kişinin dışkısı ile kolaylıkla çevreye yayılabilir. Bu kişinin dokunduğu kapı kolları, telefon, asansör düğmesi, oyuncak, bardak gibi çok çeşitli araçlarla çevredeki kişilere kolaylıkla bulaşabilir. Yapılan çalışmalar virüsün kuru yüzeylerde 6-60 gün arasında canlı kalabildiğini tespit etmiştir.

En Fazla Hangi Yaş Grubu Etkilenir

Rota Virüsünden Nasıl Korunmalıyız

Rota ishalinden korunmanın en etkin yolu hijyenin kurallarına uymaktır. Sık sık eller yıkanmalıdır. Son yıllarda geliştirilmiş aşılar da hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Aşıların ilk dozları 6 hafta ile 3 aylık dönemde uygulanmalıdır.