Dünya Sağlık Örgütü, 1968'deki Hong Kong gribinin ardından ilk kez küresel salgın alarmına geçti. Örgütün hastalık alarm düzeyinin en üstü olan 6. düzeye geçmesi, domuz gribinin Amerika kıtası dışında ikinci bir bölgede de yayılmakta olduğu anlamına geliyor.
H1N1/A influenza olarak tanımlanan domuz gribi şu ana dek 74 ülkede görüldü ve yaklaşık 140 kişi bu hastalıktan yaşamını yitirdi.
Bu aşamadan sonra, hastalığın en çok etkili olduğu ABD ve Meksika'da muhtemelen değişen birşey olmayacak ve diğer ülkelerde ise virüsün önüne geçmeye yönelik çabalar artırılacak.
Domuz Gribinde Alarm Düzeyleri
WHO'nun 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralaması ve domuz gribiyle ilgili aldığı alarm düzeyi kararları şöyle oldu:
- 1. aşamada hayvanlarda bir insan enfeksiyonuna neden olan grip virüsü görülüyor, ancak hastalık riski az, insana bulaşmıyor. İkinci aşamada, insanlar için bir risk sözkonusu.
- İlk 2 aşamanın ardından 3. aşamayla birlikte pandemi alarmı dönemine geçiliyor.
- 3. aşamada, insanlarda yeni influenza virüs alt tipiyle enfeksiyonlar olmakla birlikte, insandan insana yayılımın olmadığı veya ancak yakın temasa bağlı nadir yayılım vakalarının söz konusu olduğu bir durum sözkonusu.
- 4. aşamada, insandan insana kısıtlı bulaşma olmakla birlikte, hastalık belli bir bölgede görülüyor. Bu da virüsün insanlara tam adapte olmadığını gösteriyor. Meksika'da domuz grisinden ölümler onaylandıktan sonra WHO, 24 Nisan'da domuz gribi alarm düzeyini 4. düzeye çıkarmıştı.
5. aşamada, en az 2 ülkede görülen hastalık insandan insana bulaşmakla birlikte sınırlı, salgın öncesi en önemli risk. WHO, 29 Nisan'da domuz gribi alarm düzeyini 5. düzeye yükseltti. - Hastalığının insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5 evreden sonra gelen 6. evre ''pandemi dönemi'' olarak nitelendiriliyor.
- 6. aşamada hastalık genel toplumda artmış ve halen süren bir bulaşma var. WHO, bugün alarm düzeyini salgın anlamına gelen 6. düzeye yükseltti.
Yüzyılın Grip Salgınları
- 1918 İspanyol Gribi: Son yüzyılın en öldürücü grip salgını. H1N1 grip türünün bir türü ve dünya nüfusunun yüzde 40'ına bulaştığı tahmin ediliyor. 50 milyon kişi, İspanyol gribi nedeniyle yaşamını yitirdi.
- 1957 Asya Gribi: H2N2 virüsünün bir formu olan bu grip salgınında 2 milyon civarında kişi öldü. Salgının etkisi, virüsün tanımlanması ve aşı geliştirilmesi gibi hızlı hareket edilmesi sonucu en alt düzeye indirildi.
- 1968 Hong Kong Gribi: İlk kez Hong Kong'da ortaya çıkan bu grip H3N3 olarak biliniyor ve dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişinin yaşamına mal oldu.