Türk Halkı Tombullaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü nün 194 ülke arasında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye tombulluk sıralamasında 54'üncü oldu.

Dünya Sağlık Örgütü nün 194 ülke arasında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye tombulluk sıralamasında 54'üncü oldu. Araştırma, ayrıca Türk halkının yüzde 57'sinin obez ve şişman olduğunu ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü nün yaptığı araştırmaya göre obeziteyle savaşan Amerika'nın yüzde74'ü, Türkiye'nin ise yüzde 57'si aşırı kilolu veya obez.

Dünya Sağlık Örgütü nün(WHO) 194 ülkeyi kapsayan araştırmasında, 15 yaş üzerindeki Türklerin yüzde 57'si kilolu veya aşırı kilolu olduğuna işaret edildi. Listede, Türkiye 54'üncü sırada yer alırken, Güney Pasifik adalarından Nauru birinci çıktı. Nüfusunun yüzde 94.5'i kilolu veya aşırı kilolu şeklinde nitelendirilen adanın, yüzde 31'inde diabet hastalığı görülüyor. Uzmanlar kilo sorununun son zamanlarda yoksul ve ekonomik açıdan gelişmekte olan ülkelerde artış gösterdiğinin altını çiziyor.

Etiyopya Listede Sonuncu

Yoksul kişilerin besin değerleri açısından daha düşük ve yağlı yiyecekler tükettiğini ifade eden Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, şehirleşmeye yeni başlayan ülkelerde, kentlere taşınan nüfusun daha az fiziksel hareket yaptığını ve yüksek oranda yağlı, şekerli yemekler tükettiğini vurguladı. Amerika'nın yüzde 74.1 ile 9'uncu olduğu listede, son sıraları ise yüzde 5.6ile Etopya, 6.1 ile de Bangladeş çekiyor. Diğer yandan uzmanlar dünyada 2007 itibariyle 1.6 milyar insanın obeziteyle karşı karşıya olduğunu ifade ederken, bu rakamın gelecek 10 sene içinde yüzde 40 artacağına dikkat çekiyor. Araştırma vücut ağırlığının (kilogram), boy uzunluğunun karesine (metre) bölünmesiyle gerçekleştirildi (Beden kitle indeksi). Çıkan değer 19 un altında ise zayıf, 19-25 arasında ise normal, 25-30 arasında ise kilolu ve 30'un üstünde ise aşırı kilolu şeklinde sınıflandırıldı.

Not: Dünya Sağlık Örgütünün bu araştırmasında "yoksul ülkelerin besin değerleri açısından daha düşük ve yağlı yiyecekler tükettiği" şeklindeki ifade tam olarak doğru değildir. Bilimsel veriler kilo artışı ve şişmanlıktan yağlardan çok şekerlerin sorumlu olduğunu göstermiştir. Kaldı ki pek çok fakir ülkenin temel yiyeceklerini yağlar değil şekerler (pirinç, şeker kamışı, mısır ve buğday unu kaynaklı yiyecekler gibi) oluşturmaktadır. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi yetiştirme şartları daha önemlisi şekerlerin protein ve yağdan zengin yiyecekleri göre olan ucuzluğudur. Gelişmiş ülkelerde de şişmanlıktan asıl sorumlu enerji kaynağı şekerlerdir. Özellikle tüketimi 1970'li yıllardan sonra hızla artan fruktozdan zengin mısır şurubu (hemen tüm içeceklerde, şekerleme, kek ve çikolata türü yiyeceklerde ve pek çok hazır gıdada yaygın olarak kullanılmaktadır) ve glisemik indeksi (kana çok çabuk geçen diğer şekerler) yüksek şekerlerin kullanımı ve tüketimi şişmanlığın temel nedenlerindendir.

Türkiye 194 ülkede 54'üncü

Ülke Nüfusa Oran