İklim Değişince Beyin Kanaması Artıyor

Mevsim değişikleri, metabolizmada, uyku düzeninde, beyin dolaşımı ve basıncı üzerinde de etkili olarak beyin kanamalarının da artmasına yol açabiliyor.

Mevsim değişikleri, metabolizmada, uyku düzeninde, beslenmede, dolaşım sisteminde birçok değişikliklere neden olurken, beyin dolaşımı ve basıncı üzerinde de etkili olarak beyin kanamalarının da artmasına yol açabiliyor. Bahardan yaza geçerken, yazdan sonbahara geçerken bu nedenle beyin kanaması riski de artıyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Hamit Aytar, beyin kanamalarının iklim değişimlerinde sık görülmesinin nedeninin özellikle de sabah saatlerindeki basınç değişikliklerinden kaynaklandığını belirterek, “Bu da beyin damarlarında basınç artışına ve yırtılmaya neden oluyor. Özellikle yüksek tansiyon hastalarındaki basınç değişiklikleri ciddi tansiyon sorunlarına yol açıyor. Normalde 120-80 mmHg olması gereken tansiyon değerleri 270-140 mmHg gibi çok yüksek değerlere hızla çıkabiliyor. Damar yapısı sağlam da olsa, ani yükselen tansiyon damar duvarının bu yükü kaldıramaması ve beyin kanamasıyla sonuçlanabiliyor” diye konuşuyor.

Beyin felci yani “inme” diye isimlendirilen akut beyin hastalığının en önemli ikinci nedeni damar tıkanıklıklarına bağlı inmeden sonra oluşan beyin kanamaları. Üstelik inmenin en ölümcül nedenleri arasında ilk sırada beyin kanaması yer alıyor. Dr. Hamit Aytar, “Üstelik hipertansif beyin kanaması ile acil servise getirilen hastaların çoğunda hipertansiyon öyküsü olmadığı, daha doğrusu ölçülmüş, tespit edilmiş bir sorunları olmadığı, muhtemelen farkında olmadıkları tansiyon problemleri olduğu düşünülüyor. Daha önce tansiyonu normaldi denilen bir hasta acil serviste beyin kanaması ile takibe alındığında tansiyon değerleri son derece yüksek bulunabiliyor” diyor.

Kimler Beyin Kanamasın Aday

Hipertansif hastalığı olanların yüksek riskli kişiler olduğunu belirten Dr. Hamit Aytar, beyin kanaması sözkonusu olduğunda 55 yaş ve üzerinde riskin arttığını vurgulayarak, şunları söylüyor: “Beyin kanamasında erkeklerde risk kadınlara göre biraz daha yüksek. Daha önce kanama atağı geçirmiş bir kişide tekrar kanama ihtimali de yüksek oluyor. Kanama bozukluğu olan hastalar riskli adaylardır.”

Beyin Kanamasının Belirtileri Hakkında Bilgi Veren Dr. Hamit Aytar, Bunları Şöyle Sıralıyor

Beyin Tomografisi Kanamada En Kıymetli İnceleme

Beyin kanaması sonucunda beynin farklı bölgeleri etkilenebiliyor. Bunun sonucunda etkilenen bölgede sorunlar ortaya çıkıyor. Bilinç bozukluğu, baş ağrısıyla birlikte beynin konuşma merkezi etkilendiyse hasta konuşamıyor, beyindeki kola, bacağa giden sinirler etkilenebiliyor. Kolda ve bacakta güç kaybı, kısmı felç olabiliyor, hasta sara nöbeti geçirebiliyor. Beyincik bölgesindeki kanamalar nöbet oluşturmuyor ancak beyindeki ciddi kanama, basınç ile oluşan hasarlı bölge sara nöbeti oluşturabiliyor. Hastanın sara nöbeti nedeniyle de gelebileceğini, kısmi bir nöbet görülebileceğini, kanamanın güç kaybı ve küçük kasılmalar şeklinde de olabileceğini söyleyen Dr. Hamit Aytar, tüm bu şikayet ve bulguların hızla tetkik edilmesi gereken belirtiler olduğunu, acil beyin tomografisi (BT) çekilmesi gerektiğini ifade ediyor. Beyin kanamasında en kıymetli inceleme beyin tomografisi olarak değerlendiriliyor. Kanamayı en iyi ve hızlı biçimde tomografi gösteriyor.

BT tetkikiyle kanama tespit edildiğinde kanama nedeni ve yeri şüphelendirir ise altta yatan bir damarsal hastalığın (anevrizma veya arteriyovenöz malformasyon (AVM) gibi) varlığını acil ortaya koymak adına anjiografi tetkiki de çok önem taşıyor. Kanama yaratan alttaki nedeni ortaya koymak adına (tümör gibi, kist gibi) ikinci planda yapılabiliyor.

Beyin Neden Kanıyor

Beyin kanamalarının birçok nedeni bulunuyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Hamit Aytar, kanamaların en sık nedenlerini şöyle sıralıyor:

Tedavisi Nasıl Yapılıyor

Beyin kanamalarının tedavisi konusunun hala tartışmalı olduğunu, birçok merkezin kanamaları ameliyat edip etmemek arasında tereddüt ettiğine değinen Dr. Hamit Aytar, şunları söylüyor:

Bu hastaların ameliyat olsun ya da olmasın mutlaka yoğun bakım ünitelerinde çok yakın takibi gerekiyor. Hipertansiyonla mücadele, vücuda yeterli oksijen desteğinin sağlanması, beyinde basıncı ödemi azaltıcı ilaç destek tedavisi, organların fonksiyonlarının desteklenmesi gibi tedaviler verilerek takibi yapılmalıdır