Asocal

Asocal nedir ne için kullanılır, Asocal nasıl kullanılır, Asocal ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Gastro rezistan Tablet

Mesalazin (5-aminosalisilik asit)

Ambalaj: 

400 mg x 100 tablet

: 800 mg x 60 ve 90 tablet .

Endikasyon:

 Hafif ve orta şiddette ülseratif kolitte düzelmesi sağlamak ve ülseratif kolitte düzeltmeyi sürdürmek için kullanılır. Ayrıca Crohn Hastalığında düzelme sürdürmek için de kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Salisilatlara karşı alerjisi olan hastalarda, ağır karaciğer ve böbrek bozukluğu olan hastalarda (GFR dakikada 20 mL’den az)kontrendikedir. Ayrıca gastrik veya duodenal ülseri olan hastalarda, kanama eğilimi olanlarda ve 2 yaşın altındaki çocuklarda kontrendikedir.

Uyarılar: 

Böbrek hastalığı olan hastalarda kullanılması tavsiye edilmez ve kanda üresi yükselmiş olan ve proteinürisi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Mesalazin ile ilgili olarak çok nadiren ciddi kan diskrazileri bildirilmiştir. Gebelik ve laktasyonda kullanımı sadece hakimin kanaatine göre bu tedavinin potansiyel yararlarının potansiyel risklerin den üstün olduğu olgularla sınırlı olmalıdır.

Yan Etkileri: 

Baş ağrısı, karın ağrısı, geğirme, ağrı, bulantı,farenjit, diyare, asteni, baş dönmesi, sırt ağrısı, ateş, deri döküntüsü,dispepsi, rinit, artralji, hipertoni, kusma, konstipasyon, flatulans,dismenore, göğüs ağrısı, titreme, nezle sendromu ve periferik ödem görülebilir.

İlaç Etkileşimleri: 

Mesalazin digoksin emilimini azaltabilir; azatioprin ve 6-merkaptopürin immunsupresif etkilerini arttırabilir. Probenesid ve sulfinpyrazone ürikozürik etkisi, furosemid diüretik etkisi ve spironolakton etkisi azalabilir.Glukokortikoidlerin gastrointestinal yan etkileri artabilir. Mesalazin warfarin etkisini inhibe edebilir.

Doz Önerisi: 

Ülseratif kolitte hastalıkta düzelme sağlamak için büyük dozu günde 2.4-4.8 g olup, dozlara bölünerek alınır. Düzeltmeyi sürdürmek için günde 1.2-2.4 g dozlara bölünerek verilir. Crohn hastalığında düzeltmenin sürdürülmesi için büyüklerde doz günde 2.4 g olup, dozlara bölünerek verilir.Tabletler ağız yoluyla almak içindir. Kırılmadan ve çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır. İdeal olarak tabletler bir bardak suyla yemeklerden önce alınmalıdır.60 doz(GSK).

Astmerole

Maksiller

Salmeterol ksinafoat 50 µg/doz

Ambalaj: 50 µg/dozx60 dozluk maksihaler.

Endikasyon: 

Yetişkinlerde astım (noktürnal astım ve egzersizle gelen astım dahil), kronik bronşit ve amfizemde reversibl havayolu tıkanmalarında uzun süreli devamlı tedavisinde kullanılır. Çocuklardaegzersiz nedeniyle oluşan bronkospazmların uzun süreli olarak önlenmesidahil astımda reversibl havayolu tıkanmasının devamlı tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Aşırı duyarlı hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar: 

Salmeterol oral veya inhale kortikosteroid tedavisi yerine kullanılamaz. Kortikosteroidtedavisini tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Kısa etkili bronkodilatörler etkili olduğu astmatik semptomları gidermek için kullanılmamalıdır.Gebelerde ve emziren annelerde ancak ilacın anneye yararı fetüs ve bebek üzerine olası zararlarından büyükse düşünülmelidir.

Yan Etkileri:

 Titreme, subjektif palpitasyon,baş ağrısı gibi yan etkileri bildirilmiştir. Dozdan sonra “wheezing”deartış ile paradoksal bronkospazm görülebili; böyle bir durumda salmeterol hemen kesilmeli ve alternatif tedaviye geçilmelidir.

İlaç Etkileşimleri: 

Selektif ve selektif olmayan blokerler, reversibl obstrüktif havayolları hastalığı olanlarda kullanımlarını zorunlu kılacak bir neden yoksa kullanılmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Astmerole İnhaler: Sadece inhalasyon yoluyla kullanılır. Erişkinlerde Günde 2 kez 2 inhalasyon, maksimum günlük doz 2 kez 4 inhalasyondur.4 yaşın üzerindeki çocuklarda günde 2 kez 2 inhalasyon yapılır.

b blokerler (propranolol, oksprenolol),antiaritmik ilaçlar (prokainamid, kinidin), antiromatizmal ilaçlar(klorokin, dpenisilamin), trimetafan, klorpromazin, steroidler,fenitoin ve lityum.

Doz Önerisi: 

Entübasyonda ve Nöromusküler Bloğun Sürdürülmesinde Bolu Şeklindeki Dozlar: Erişkinlerde, İV bolus şeklinde verilen 0.4-0.5mg/kg atrakuryum besilat, hemen bütün hastalar için önerilen başlangıç dozudur. Bu dozla, hastaların hemen hepsinde, 2-2.5 dakika içinde,acil olmayan bir entübasyonun yapılabilmesi için iyi ya da mükemmel koşullar elde edilmesi beklenebilir ve enjeksiyondan 3-5 dakika sonra maksimal nöromusküler blok elde edilir.Klinik olarak gereksinim duyulan n nöromusküler blok, dengeli anestezi altında genellikle 20-35 dakika devam eder.Sürekli İnfüzyon Yoluyla Kullanım: Başlangıç için önerilen atrakuryum besilat dozunun (0.3-0.5 mg/kg) bolus şeklinde verilmesinden sonra,uzun süreli cerrahi girişimlerde nöromusküler bloğun devam ettirilmesi için çocuklarda ve erişkinlerde, seyreltilmiş bir atrakuryum besilat solüsyonunu sürekli infüzyon şeklinde kullanmak mümkündür. Nöromusküler Fonksiyonun kendiliğinden geri dönmesine hızla karşı koyabilmek için, enfüzyon hızının dakikada 9-10 mg/kg olması gerekebilir.