Dormicum

Dormicum nedir ne için kullanılır, Dormicum nasıl kullanılır, Dormicum ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Midazolam

Ambalaj:

 5 mg/5 mLx10 Ampul (İV/İM/rektal)

: 15 mg/3mLx 5 Ampul (İV/İM)

: 50 mg/10 mLx5 ampul (İV).

Endikasyon:

 Anestezi Öncesi premedikasyon (İM veya özellikle çocuklarda rektal uygulama),diagnostik veya lokal anestezi altında yapılan cerrahi girişimden önce bazal sedasyon (İV), Yoğun bakım ünitelerinde uzun süreli sedasyon(bolus IV veya sürekli infüzyon), anestezinin indüksiyonu ve sürekliliği.İnhalasyon anestezisinde indükleyici ajan veya kombinasyon anestezisinde,İV anestezi dahil, uyku endüksiyonu. Çocuklarda ketaminle kombine ataraljezi (İM) amacıyla kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Duyarlı Kişilerde kontrendikedir.

Uyarılar:

 Midazolam,sadece reanimasyon servisi bulunan yerlerde kullanılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Solunum Depresyonu, apne, solunum veya kalp durması nadiren görülmüştür. İzole Olgularda anafilaktik ve cilt reaksiyonları dahil hipersensitivite bildirilmiştir. Nadir olgularda ajitasyon, hiperaktivite ve hırçınlık gibi paradoksal reaksiyonlar görülmüştür. Rektal uygulamadan sonra çocuklarda kısa süreli öfori gözlenmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Simetidinin(ancak ranitidin değil) veya eritromisinin birlikte uygulanması,midazolamın klirensini azaltır. Nö-roleptik, trankilizan, antidepresif,uyku endükleyici ilaçlarla, analjezik ve anestezi ilaçlarının merkezi sedatif etkilerini artırır. Parenteral uygulamadan sonra en az 12 saate kadar alkol alınmamalıdır.

Doz Önerisi:

 Erişkin premedikasyonda IM yolla 0.70-0.1 mg/kg uygulanır. Genel doz 5 mg dolayındadır.Çocuk dozu 0.15-0.2 mg/kg’dir.Yaşlılarla güçsüz hastalara 0.025-0.050 mg/kg uygulanır. Çocuklarda rektal yoldan, genel anestezi indüksiyonunda 20-30 dakika önce 0.35-0.45 mg/kg uygulanır.