Etyomid

Etyomid nedir ne için kullanılır, Etyomid nasıl kullanılır, Etyomid ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Draje

Etionamid

Ambalaj:

 250 mgx50 draje.

Endikasyon:

 Diğer primer anti tüberkülotik ajanlarla birlikte, aktif tüberküloz türlerinin tedavisinde kullanılır. Tüberküloz tedavisinde etionamid tek başına kullanılması uygun değildir.

Kontrendikasyon:

 Ethionamide karşı hipersensitivite olanlarda ve ileri karaciğer fonksiyon bozukluklarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Gebelerde ve gebelik olasılığı bulunan kadınlarda kullanılması önerilmez.

Yan Etkileri:

 En sık görülen yan etkileri gastrointestinal tahammülsüzlük belirtileridir. Periferik nevrit,optik nevrit, psişik bozukluklar, postural hipotansiyon, deri döküntüleri,trombositopeni, sarılık, stomatit, jinekomasti gibi diğer yan etkileri izoniazidin yan etkileri ile paraleldir.

İlaç Etkileşimleri:

 Etionamid bazı diğer antitüberkülotik ilaçlarla (sikloserin ve izoniazid) birlikte kullanıldığında, nörotoksik yan etkilerde artma gö-rülebilir.

Doz Önerisi:

 Tüberkülozun ve/veya diğer mikobakteriyel enfeksiyonlar tedavisinde etionamid tek başına kullanılmamalıdır. Erişkinler İçin günlük doz 500 mg ile 1 g’dir. Genellikle günlük doz 1-3 parçaya bölünmüş olarak verilir. Çocuklarda kullanılması gerektiğinde, önerilen günlük toplam doz 15-20 mg/kg’dir. Günlük dozun bir kerede verilmesi ve hiçbir şekilde 1 g’yi geçmemesi önerilir.