HPV DNA Pozitif, Pap Test Negatif Hastalarda Takip

Pozitif bir HR HPV test sonucu olan hastalarda normal Pap test tespit edilirse ya yanlış negatif Pap test sonucu vardır ya da...

Pozitif bir HR HPV test sonucu olan hastalarda normal Pap test tespit edilirse ya yanlış negatif Pap test sonucu vardır ya da CIN 2-3 ve serviks kanseri için artmış risk söz konusudur. Bu nedenle HPV HR pozitif, smear negatif olan kadınlar daha sık takip gerekir. Tip 16 veya Tip 18 için pozitif olan kadınlar yüksek risk altındadır ve derhal kolposkopi yapılmalıdır. 30 yaşından daha büyük kadınlarda her üç yılda bir Sitoloji ve HPV testinin kombinasyonu yapmak, yıllık Pap test ile servikal kanser araştırmasına eşittir veya daha iyidir. Bu nedenle National Guidelines negatif HPV test sonucu ve negatif sitoloji sonucu bulunan kadınların üç yıldan daha sık aralıklarla incelenmesine gerek olmadığını belirtmektedir. 

Pozitif HPV Ve Negatif Pap Test Sonucunun Takibi

Bir çok kadın HPV DNA testi pozitif iken, normal Pap test sonucuna sahiptir. National Guidelines 12 ayda bir Pap test ve HPV DNA testini tekrarlanmasını ile takibini tavsiye etmektedir. 12 ayda tekrarlanan testlerde HPV pozitif veya LSIL veya daha ileri bir Pap sonucu olan kadınlar için colposcopy yapılmasını tavsiye etmektedir. 

Klinikten Ayrılmadan Önce HPV DNA Testi Hakkında Aşağıdaki Noktalar Vurgulanmalıdır

Ne Zaman HPV DNA Testi Yapılmaz?