Kürtaj

İstenmeyen gebelik durumunda 10. gebelik haftasına kadar olan kadının arzusu ile kürtaj işleminin yapılması ülkemizde yasal olarak tanınmış bir haktır.

Kürtaj Nedir? 

Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin özel vakum etkisi yapan aletlerle sonlandırılmasına verilen isimdir. İstenmeyen gebelik durumunda onuncu gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde kadının arzusu ile kürtaj işleminin yapılması ülkemizde yasal olarak kadınlara tanınmış bir haktır. Kürtaj, hasta haklarına ve mahremiyet ilkesine sadık kalınarak, yalnız kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılır. 

Kadın evli ise sosyal endikasyon nedeni ile eşinin de onayı gerekmektedir. Kürtaj (kürtaş, kurtaj, küretaj gibi çeşitli isimlerle adlandırılır) olacak kimse bekar ve 18 yaşından büyükse kendi onayı yeterlidir. Bekar 18 yaşından küçükse ebeveyn rızası gerekir. 

Bakire Olanlarda Kürtaj İşlemi Kızlık Zarını Etkiler mi? 

Hiç vajinal yolla cinsel ilişkiye girmemesine ve bakire olmasına rağmen yalnızca sürtünme yoluyla gebe kalanlarda, eğer kızlık zarı ince kenarlı ve esnek ise; bu zarın mevcut hali korunarak en küçük aletler kullanılarak büyük bir titizlikle kürtaj gerçekleştirildiği taktirde , kürtajdan sonra bakirelik hali devam eder. Ortada çok küçük açıklığı olan, kalın kenarlı ve esnemeyen kızlık zarları tespit edildiğinde kürtaj sırasında bakireliği korumak mümkün değildir. 

Kürtaj Fiyatları Niçin Farklıdır? 

Kürtaj fiyatlarının hastaneler ve muayenehaneler arasında oldukça farklılık gösterdiği bilinmektedir. Serbest piyasada her hastanenin ücretlendirme politikası farklıdır. Kürtaj fiyatları; kürtajın lokal ya da genel anestezi altında yapılmasına, gebelik haftasına ve doktorun kürtaj konusunda uygun gördüğü fiyatlandırma politikasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir kürtajın başarılı olması doktorun bilgi ve tecrübesinin yanı sıra anestezi doktorunun da oldukça güvenilir ve yetenekli olması ile mümkündür.

Kürtaj Öncesi Hazırlık 

Kürtaj öncesinde çiftlerin kan grupları ve Rh faktörleri mutlaka tespit edilmelidir. Eğer gebelik haftası altı haftadan küçük ise uyuşmazlık iğnesi olan anti Rh İmmünüglobilin yapılmasına gerek yoktur. Altı haftadan büyük gebeliklerde kürtaj işleminden sonra 72 saat içinde uyuşmazlık önleyen iğne yapılmalıdır. Kürtajın yasal sınırlar içinde yapılabilmesi için bilgilendirilmiş yazılı onay belgesi alınmalıdır. Bu belgede kürtajın riskleri , kürtaj sırasında kürtaja ve anestezi bağlı olası riskler açıkça belirtilmelidir. Alınan bu belge hasta hakları açısından hekim ve hasta arasında gizli tutulacaktır. 

Kürtaj işlemi yapılmadan önce ayrıntılı bir jinekolojik muayene ve vajinal ultrason yapılmalı; hastanın rahmi, yumurtalıkları, vajinası hakkında tam olarak bilgi sahibi olunmalı, rahim içi gebeliği, dış gebelik, yumurtalık kistleri, rahmin anatomik yapısı gibi durumlar belirlenmelidir. Kürtaj genel veya lokal anestezi altında yapılır. Genel anestezi alacaksa kürtajdan önce en az 6 saat aç olması, su bile içmeden beklemesi gerekir. Lokal anestezi ile yapılacaksa aç olmak gerekmez. Hiç doğum yapmamış veya daha önce doğumlarını sezaryen ile gerçekleştirmiş olanlar için genel anestezi tercih edilir. Kürtajın hasta üzerinde psikolojik etkisini azaltmak için de genel anestezi tercih edilmelidir. Genel anestezi mutlaka anestezi doktoru tarafından verilmelidir. Aslında yapılan tam bir genel anestezi değil sedasyondur. Sedasyon işlemi kısa süreli olup genellikle 5-6 dk. sürer, bu işlemden sonra hasta uyandırılır. 

Kürtaj işleminin tamamı ortalama 15-20 dakikadır. İşlemden sonra hasta yarım saat dinlendirilir, reçetesi yazıldıktan sonra evine gönderilir ve günlük normal yaşantısına devam edebilir. Daha önce normal doğum yapmış olanlar için lokal anestezi uygun olabilir. Lokal anestezi için, rahim ağzı yan taraflarından dört kadran lokal anestezi etkisi olan ilaçlar bir enjektör yardımı ile enjekte edilir. Birkaç dakika içinde ilaçlar etkisini gösterir ve kürtaj işlemine başlanır. Lokal anestezi ile kürtaj sırasında hasta bir miktar ağrı duyabilir.

Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?

İşlem jinekolojik masada gerçekleştirilir. Kürtaj yapılan ortamın, masanın, aletlerin steril olmasına azami özen gösterilmelidir. Kürtaj işlemi günümüzde karman enjektör denilen özel tasarımlı bir aletle yapılmaktadır ve rahim delinme riski bu aletle çok azalmıştır. Eskiden kullanılan keskin uçlu metal küretler kürtaj sırasında oldukça sık rahim delinmesine neden olmaktaydı. 

Kürtaj İşlemi Aşamaları

Kürtaj Sırasında Karşılaşılabilecek Riskler

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

Önemli not: İlk gebeliğin kürtaj edilmesinden sonra asla hamilelik olmaz görüşü çok yanlıştır. Vakum aleti yardımı ile kadın genital organlarına zarar vermeden yapılan, sterilizeye dikkat edilen, düzenli antibiyotik kullanan hastalar tekrar gebe kalabilir.