Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Gebeliği sonlandırma metoduna ve gebelik haftasına bağlı olarak kürtaj riskleri değişiklik gösterir. işleminin neden olabileceği riskler önemli.

Kürtaj işleminin neden olabileceği riskler kısaca şu şekilde sıralanabilir: 

Gebeliği sonlandırma metoduna ve gebelik haftasına bağlı olarak kürtaj riskleri değişiklik gösterir.

1. Medikal Kürtaj

Dokuz haftaya kadar olan gebeliklerde kullanılan ilaçlar ile gebeliğin sonlandırılmasıdır. Ülkemizde erken gebelik döneminde istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için Sağlık Bakanlığı onaylı kürtaj hapları bulunmamaktadır. 

2. Vakum ile Kürtaj

Suction curattage olarak da adlandırılan bu yöntem riski en az olan kürtaj yöntemidir.

3. Dilatasyon Yaparak Kürtaj

Servikal dilatasyon (rahim ağzını buji denilen aletlerle genişletme) yaparak forceps ya da diğer enstrümanlar kullanılarak yapılan kürtaj işlemi. DxC olarak da bilinen bu yöntem kürtaj sırasında en fazla risklerle karşılaşılan yöntemdir. 

Mümkünse ikinci yöntemi kullanmak kürtaj risklerini yok denecek kadar azaltmaktadır. Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki; kürtaj, özellikle tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde çoğu zaman fazla bir risk taşımaz. Bu nedenle risk oluşmadığı takdirde kürtaj işlemi ilerde gebe kalma şansını etkilemez. Fakat kürtaj, tecrübeli ellerde büyük bir titizlikle yapılmadığı taktirde nadir de olsa çok tehlikeli sonuçları olan cerrahi bir işlemdir. 

Sekiz haftanın altında olan gebeliklerde kürtaj riski oldukça düşük olmasına rağmen, ilerlemiş gebelik haftalarında yapılan kürtajlarda riski giderek artmaktadır. Kürtaj işleminde en çok karşılaşılan riskler aşağıda sıralanmıştır: 

Eğer kürtaj kadın psikolojisini etkilemişse mutlaka psikolojik destek de almalıdır. Kürtaj tecrubeli ve ehil ellerde yapıldığı, steriliteye çok dikkat edildiği, işlemden sonra rahim içinde parça kalıp kalmadığının ultrasonografi ile kontrol edildiği ve doktorun önerilerine dikkat edildiği taktirde, işlem sırasında tehlikeli durumlar ile karşılaşmak oldukça nadir bir olaydır.