Reflü İçin Ramazanda Ne Yapmalı?

En genel haliyle mide içeriğinin yemek borusuna, hatta ağza kadar gelmesi olarak tanımlanabilen reflü özellikle ramazan ayında daha fazla oluyor.

En genel haliyle mide içeriğinin yemek borusuna, hatta ağza kadar gelmesi olarak tanımlanabilen reflü şikayetleri özellikle ramazan ayında daha da fazla oluyor. Yemek borusuyla mide arasındaki kapakçığın basıncının düşmesi ya da bu bölgede anatomik herhangi bir sorun olması en sık karşılaşılan reflü nedenlerindendir. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç Dr. Eser Vardareli ramazanda reflü şikayetlerinin artmasının sebepleri, buna karşı alınabilecek önlemler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi:

Neler Ramazanda Reflü Şikayetlerini Artırır?

Ramazanda Reflüye Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Reflüsü olan hastaların diyetlerini ve tedavilerini ramazana göre düzenlemeleri ayrıca reflüye yönelik bir takım ek önlemler almaları gerekiyor:

Bazı Reflü Hastaları Orucu Tolere Edemeyebilir!

Bazı hastaların reflü hastalığının şiddeti ile ilişkili olarak oruç tutması uygun olmayabilir. Oruç öncesinde belirgin yakınması olmayan, fakat oruç esnasın da alınan önlemlere rağmen giderek artan şikayeti olan hastaların da doktora başvurması uygundur.

Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü hastalığının tedavisi reflünün neden-nasıl geliştiği ile ilişkilidir. Bu nedenle tedavi seçenekleri hastaya ve hastalığın şiddetine göre değişmekte, basit diyetetik önlemlerden cerrahi tedaviye kadar geniş yelpazede ele alınmaktadır.