Propolisin Bağışıklık Sistemine Etkileri

Gezegendeki en değerli böceklerden biri olan arıların ürettiği propolis, etkileyici miktarda biyolojik olarak aktif madde içeren bir arıcılık ürünüdür.

Propolis, etkileyici miktarda biyolojik olarak aktif madde içeren bir arıcılık ürünüdür. Arılar, kolonileri insanlara bal, propolis, balmumu, arı poleni, erkek arı sütü, arı zehri ve diğerlerini içeren çok sayıda yararlı ürün sağladığı için gezegenimizdeki en değerli böceklerden biridir. Öyle ki ünlü bilim adamı Albert Einstein ‘’Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insan hayatı 4 yıl sonunda sona erer’’ demiştir.

Propolis Nedir?

Propolis, arılar tarafından üretilen kahverengiden koyu yeşile çalan renge sahip, reçineli bir maddedir. Arıların ağaçların bahar tomurcuklarından (kavak, kızılağaç, huş ağacı vb.) topladıkları yapışkan maddeler, sindirim sürecinde enzimler tarafından değiştirilir. Kovandaki propolisin işlevleri çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Arılar tarafından çatlakları örtmek, girişin geçirgenliğini düzenlemek, ana arı ile yumurta ekmeden önce petek hücrelerini dezenfekte etmek ve ayrıca yabancı cisimleri izole etmek için kullanılır.

Propolisin Faydaları

Eski Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılardan beri propolis, hekimlikte kullanılmaktadır. Vücudun çeşitli sistemlerini etkilediği düşünülmektedir. Hipokrat, propolisin hem iç hem de dış yaraların iyileşmesini hızlandırmak için yararlı olduğunu belirtmiştir ve Gaius Plinius Secundus, propolisin tümörleri, kas ağrılarını ve ülserleri tedavi etmek için kullanılabileceğini yazmıştır. Propolisin faydalı özelliklerinden Farsça el yazmalarında egzama ve romatizma gibi çeşitli rahatsızlıklara bir çare olarak bahsedilmektedir.

2017'de yapılan bir çalışmada, hangi seçeneğin en güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu bulmak için çeşitli propolis numuneleri test edildi. Bu çalışmada kırmızı propolisin, yeşil ve kahverengi propolisten üstün olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca propolisin, tümör hücrelerinin büyümesini ve gram-pozitif bakterilerin çoğalmasını engelleme kabiliyetine sahip olduğu bulundu.

Propolisin Antimikrobiyal Özellikleri