Uykusuzlukla Başa Çıkma Yöntemleri

Uyku, ya bir dinlenme, rahatlama aracı ya da günün verimli saatlerini alıp götüren bir zaman dilimi olarak tanımlanıyor.

Ömrümüzün üçte biri uykuda geçiyor ama insanoğlu hâlâ uykunun sırlarını çözmüş değil. Uyku, ya bir dinlenme, rahatlama aracı ya da günün verimli saatlerini alıp götüren bir zaman dilimi olarak tanımlanıyor. Uyku, vücudun yalnızca dinlendiği bir süreç değil. Uzmanlar uykuyu, "gün boyu yorulan ve yıpranan sinir sisteminin onarıma alındığı, gün içinde edinilen bilgilerin ayıklanıp depolandığı, dış uyaranlara açık ve bireyin gelişimi ile ilgili işlevsel bir süreç" olarak tanımlıyor. İdeal uyku süresi kişiden kişiye değişiyor. Uzmanlar uyku bozukluklarını uykusuzluk, uyurgezerlik, aşırı uyuma, uyku apnesi, karabasan ve gece terörü olarak sınıflandırıyor. Bunlardan birinin haftada 4-5 kez tekrarı, ciddi sorunların habercisi olarak görülüyor. Tam alınmamış bir uykudan sonra cildin solgun ve kuru olduğuna, göz altlarında mor halkalar oluştuğuna şahit oluruz. Uyku esnasında vücut hormon salgılarını dengeliyor, bağışıklık sistemi ile sindirim sistemi hızla çalışıyor ve cilt her gün atılması gereken ölü deriyi uyku esnasında atıyor. California Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre de ideal bir uyku hormonları dengeliyor ve bu durum kanserin de aralarında bulunduğu birçok hastalık riskini ortadan kaldırıyor.

Uykusuzluk, uykuya dalma zorluğu, kesintisiz uyumamak, uykuyu almamak. Bu belirtiler tek tek veya hepsi bir arada görülebilir. Uyku bozukluğu olan kişiler, genellikle bu durumunun stresten kaynaklandığını belirtmeye yönelirler. Ama, stresin başlıca neden olarak görülmesi pek doğru değildir. Pek çok hastalığın uyku bozukluğuna yol açabileceğinin unutulmaması gerekir. Uykusuzluğun nedenlerinden bazıları kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı, burun tıkanıklığı, romatizma, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, sindirim yetersizliğine bağlı şişkinlik ve gaz, astım ve horlama, Stres, kafein (çay, kahve, kolalı içecekler, bazı gazozlar, çikolata) alkol, düşük kan şekeri, hazımsızlık, akşam yemeğini geç yemek, aşırı yemek, hastalık, ağrılar, gerginlik, kabus görme korkusu (özellikle çocuklarda)çevre değişikliği, iklim değişiklikleri, uyku sırasında solunum durmaları, horlamak veya horlayanla birlikte uyumak, huzursuz bacaklar sendromu, uyku sırasında solunum durmaları, besin eksiklikleri, vardiyalı çalışma gibi nedenleri olabilir.

Sürekli kullanılan bazı ilaçlarda uyku bozukluğuna yol açabilir. örneğin antibiyotikler, hormon preparatları , uyarıcılar ve hatta doğum kontrol hapları gibi. Aynı saatte yataktan kalkmak ve yatağa girmek pek çok sorunu ortadan kaldırabilir. Ölçüsü kaçırılan akşam yemeklerinden kaçınmak gerekir. Akşamları alınan fazla alkol ve içilen fazla sigara uyku düzenini bozabilir. Sağlıklı uyku için gerekli yatak odası ortamının hazırlanmasına özen gösterilmelidir. Yatak odası her gün uzunca bir süre havalandırılmalı, sıcaklığın fazla olmamasına dikkat edilmeli, hava kuru ise nemlendirilmeli, yatak yeterince geniş ve sert olmalı, pamuklu çarşaflar kullanılmalı, odada elektrikli ve elektronik aletler çalıştırılmamalıdır.

Akşam yemeğinde yatıştırıcı yiyecekler: Esmer pirinç-makarna, elenmemiş undan yapılmış ekmek, muz.

Bitkisel Öneriler

Kolayca uykuya dalabilmek ve aralıksız uyuyabilmek için, hiç bir zararlı olmayan bitki çaylarından yararlanabilir. bu çayların, bir veya yarım saat önce içilmesi doğru olur.