Vitamin Takviyeleri Hasta Edebilir

Hastalıklardan korunmak için vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, vitamin alımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak için vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yapılan araştırmalar, yeterli ve dengeli beslenen kişilerin vitamin takviyesine ihtiyacı bulunmadığını gösteriyor. Gereksiz vitamin kullanımı, hastalıklara karşı koruyucu etki göstermediği gibi, organlara da zarar verebiliyor. İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, vitamin alımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kontrolsüz A Vitamini Alımı Karaciğeri, C Vitamini İse Mideyi Yoruyor

Doğru bir beslenme programı ve besin çeşitliliği ile vücudun günlük vitamin ihtiyacı karşılanabilmektedir. Vitaminlerin çoğu bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunmaktadır. Bunun için doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenme tercih edilmelidir. Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Ancak kişinin vitamin eksikliği varsa, isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Çünkü bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.

Kimlere Ek Vitamin Desteği Verilebilir