Hekimce - Örnek Doktor Profil Resmi

Prof. Dr. HAŞİM MUTLU

Kardiyoloji

9 Soru Soruldu
%33 Cevaplandı
Soru Cevaplar
Ug
Ugur gemici
Merhabalar, 2 yiil once MI gecirdim ve kisa sure icerisinde anjiyo ve stent uygulamasi yapildi (LAD 98% tromboze lezyon, incelerde tikaniklar vardi.). Kalbimde hicbir doku kaybi olmadan 60%EF ile hastaneden ciktim. 2 yildir Plaviks, ecopirin, betablok 50 ve colnar 20 mg. . selectra 50mg kullaniyorum. LDL em 100 civari ve butun kan testlerim cok iyi. Ayrica 2 yildir cok siki spor yapmaktayim ve hizli tempoda 7-8 kat merdiven cikabiliyorum ve 1 saatten fazla kosabiliyorum. Kisa sure once kontrole gittigimde efor testintinden maskeli bir sekilde tammaladim. Sadece stentin takili oldugu derivasyonda 1mm bulmayan st. cokmesi olduki 1,5 sene once 2 mm bulmaktaydi. Fakat eko da aort capi 33 sol atriyum capi 44 , sistol sonu capi 62, septum 42 ve arka duvar 1,2N geldi. Ayrica e/a TERS 7,5-6.0 oldu. Tani kismindada sol atriyum dilate ve diger bosluklar ve sol ventrikul ahretleri normal yazmakta. Fakat 2 sene onceki ekoda ise aort capi 2,4, sol atriyum 32,sistol sonu capi 26 arka duvar 1, mitral e 0,8 mitral a 1. Kalbimin anatomisindeki bu degisiklikler bir kalp yetmezligine veya probleme neden olurmu? Bu duruma spor veya ictigim ilaclar neden olabilirmi? Tansiyonum ise hep normaldir. Tansiyon ortalam 110-70 nabizda dinlenme halinde 55-70 arasi.
Cevabı gör ▼

Cevap:

EE
Ebru Erol
Yaş:25 Cinsiyet : kız Kilo:72 Boy:168 Şikayetim istirahat halinde iken dahi kesik kesik nefes alıyorum yani nefesim kesiliyor ve o esnada çarpıntım oluyor bayılacak gibi oluyorum EKG EKO GÖĞÜS RÖNTGENİ VE KAN TESTLERİ yapıldı normal dendi ama çarpıntım Ve nefes kesmelerim benim bitirdi daha önce holter yapmışlardı 24 sa ama sonuç çıkmadı. Ki o zaman nefes kesintilerim yoktu sanki su akan hortuma ayağımızı basmışız gibi kesiliyorum istirahat halindeyken çok korkuyorum kriz geçireceğim diye daha önce hep kalbim kolum ağrıyordu ama nefesim kesilmiyordu sürekli EKG kan testi ultrason var bişey ama bulunmuyor daha ileri tetkik yapmıyorlar pisi pisine öleceğim lütfen bana bi yol gösterin damarlarım tıkalı olabilir mi
Cevabı gör ▼

Cevap:

Geçmiş olsun Ebru hanım.

Öncelikle aile hikayenizde belirgin bir risk faktörü yoksa 25 yaşında bir kadında damar tıkanıklığı çok beklemeyiz. Ancak şikayetlerinizden öngörüm şu ki psikiyatrik muayene olmanız ile alacağınız tedavinin şikayetlerinizi azaltacağı yönündedir.

ED
Emirhan Durmuş
Merhaba doktor bey. Röntgen filminde tesadüfen kalbimin Çok büyük olduğunu farkettim. Sizce bir anormallik olabilir mi? Fotoğraf yükleyemiyorum yeni farkettim..
Cevabı gör ▼

Cevap:

MMG
MÜSLÜM MURAT GÜNGÖR
Sayın Hocam, Ailemizde genetik olarak tansiyon hastalığı ve kısmen kalp hastalıkları vardır. Tansiyon ilacı olarak Tensart 16mg kullanıyorum. En son doktorum BT istedi. BT sonucumda böyle bir yazı yazıyor. Sonuç göstermek içinde takibimi sürdüren doktorumuza randevu bulamadığım için sizinle paylaşıp yorumunuzu ve tavsiyelerinizi almayı isterim. Saygılarımla Sol ventrikül değerlendirilmesi: İnterventriküler septumda, sol ventrikül kavitesi ile ilişkili, büyüğü 4x7 mm boyutlarında olmak üzere birkaç adet divertiküler görünüm izlenmiştir
Cevabı gör ▼

Cevap:

MU
Meslina Uygur
3 BOYUT + İV KONTRASTLI KORONER ARTER BT ANJİYOGRAFİ+KALP KALSİYUM SKORLAMASI BT İNCELEMESİ; Merhabalar, yaş 25 boy 150 kilo 42 bayan ASD hastasıyım. Çekilen BT sonucundaki koyu renkle yazılan bulgularım şu şekildedir; - İncelemede bazı imajlarda yaygın solunum hareket artefaktları nedeniyle değerlendirme zorlukla yapılabilmiştir. - LAD orta-distal segment bileşkesinde yaklaşık 1.5cm uzunluğunda yüzeyel briging ile uyumlu görünüm mevcuttur. - Ön mediastende düzgün sınırlı remnant timus dokusu ile uyumlu yumuşak dou dansitesi mevcuttur. Görüştüğüm kardiyoloji doktorum bu yaşlar için bir sorun olmadığını belirtti fakat içimiz rahat etmedi. Görüşlerinizi alabilir miyim ? Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Cevabı gör ▼

Cevap:

mS
mahsun Sezgin
Yaş: 26 Boy:170cm Kilo:62 Merhabalar, hipertansiyon ve kalp kası kalınlaşması problemim var. Bir firmada iş başlangıcı yapma durumum var iş yeri yüksekte ve ağır tehlikeli işlerde çalışabilir raporu istiyor. Yüksekte ve ağır tehlikeli işlerde çalışabilir miyim ve bu raporu alabilir miyim? Teşekkür ederim.
Cevabı gör ▼

Cevap:

HK
Hasan Köksal
24 yaşındayım 95 kiloyum 1.74 boyum var kalbimden rahatsızlık geçirdim nefes darlığı çarpıntı En son kalp mr çekildim ilaçlı Hafif triskubit yetmezliği Hafif nitrat yetmezliği Apikal lateral duvarda trebakulasyon artışı var Lineer midmiyokardiyal geç kontrast tutulumu saplandı diyor Sonucum nasıl hocam Allah rızası için cevap verin
Cevabı gör ▼

Cevap:

Gökhan Öztürk
Hocam merhaba,cevaplarsanız çok mutlu ve duacınız olurum.2 yıldır çok fazla stres altında yaşıyorum.Sınav stresi üniversite stresi derken biraz psikolojim bozuldu tabii. Bir de büyük bi hastalık korkum var hocam felç kalmaktan veya kalp krizi geçirmekten çok korkuyorum. Beslenmem ve spor durumum da çok kötü. Aslında 5 yaşından 16 yaşına kadar amatör futbol oynadım neredeyse her gün spor yapıyordum. Sonra pandemi gelince bırakmak zorunda kaldım ve bir daha da geri dönmeye hevesim kalmadı. Sonra kilom arttı baya ve veremedim. Şuan 19 yaşında, 185 boyunda 112 kilodayım. Bazen baş dönmesi oluyordu nörolojiye gittim mr ve kana bakıldı tertemiz çıktı. Ankara Bilkent Devlet Hastanesinde kardiyolojiye gittim ekg kan ve tansiyon değerleri de normal çıktı ama ben bir şey varmış gibi düşünüyorum hocam durduramıyorum düşüncelerimi.Vücudumdaki bütün damarlarım seğiriyor boynum başım kollarım.Dışarı çıkıyorum bir şey olacak diye vesvese tutuyor ve başım dönmeye başlıyor. Şu sıralar da sanki böyle nefesim dışarı geri geliyor gibi tekleme hissi gibi oluyor. Sol koluma uyuşma vb hiç olmuyor ama ben damar tıkanıklığından şüpheleniyorum hocam.Nörolog bu yaşta damar tıkanıklığı görülmez demişti ama googleda görünür diyor.Son 5 yıldır falan çok şekerli beslenmiştim.Bir de 3 aydır falan sol göğsümün biraz altında bi ağrı oluyor ve geçmiyor sanki şiş saplanmış da öyle kalmış gibi sanırım mide veya kas ağrısı hocam.Tekrar kardiyolog’a gitmemi önerir misiniz?
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba Gökhan Bey,

Öncelikle, yaşadığınız stres ve endişelerin farkındayım ve bu oldukça zorlayıcı olabilir. Sağlıkla ilgili endişelerinizi anlıyorum ve bu konuda size yardımcı olmak için buradayım.

Öncelikle belirtmek isterim ki, herhangi bir doktorun size verdiği olumlu sonuçlar büyük önem taşır. Nörolojik incelemeler ve kardiyolojik değerlendirmeler sonuçları normal çıktıysa, bu genellikle organik bir sağlık sorununuzun olmadığını gösterir. Ancak, sağlık endişeleri psikolojik kökenli olabilir ve bu da belirtilerinizi tetikleyebilir.

Beslenme alışkanlıklarınız ve spor yapmama durumunuz sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Pandemi döneminde birçok kişi gibi, fiziksel aktivite seviyenizin azalması ve kilo alımı gibi sorunlar sıkça yaşanmıştır. Sağlıklı bir yaşam tarzına geri dönmek ve düzenli egzersiz yapmak, genel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir.

Şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması ve dengeli bir beslenme düzenine geçiş yapılması da önemlidir. Bu, hem kilo kontrolünü sağlamak hem de kalp sağlığınızı korumak için önemlidir.

Göğüs ağrısı ve diğer belirtileriniz hakkında tekrar bir kardiyologa danışmanızda fayda var. Kardiyolog size gerekli değerlendirmeleri yaparak sağlık durumunuz hakkında daha fazla bilgi verebilir ve gereken tedavi veya yönlendirmeleri sağlayabilir.

Ancak, yaşadığınız endişelerin psikolojik kökenli olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşmek de faydalı olabilir. Endişelerinizi anlamak ve başa çıkmanıza yardımcı olmak için terapi veya danışmanlık almak, sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Son olarak, stresi azaltmak için gevşeme tekniklerini ve nefes egzersizlerini denemek de faydalı olabilir. Yoga, meditasyon veya derin nefes egzersizleri gibi teknikler, stres seviyenizi azaltmanıza ve vücudunuzun gevşemesine yardımcı olabilir.

Sağlığınızı önemsiyorsunuz ve bu çok önemli. İyi bir sağlık ve yaşam tarzı için adımlar atmaya devam etmek önemlidir.

EA
Ege Avcıbaşı
Merhabalar, 16 yaşımda kalbimde bir ağrı başladı ve üç gün sürdü. Muhtemelen kas ağrısıydı 1. Gün hep ağrıyordu fakat 3. Gün hareket edince ağrımaya başladı bir yukarı bakınca bir sola bakınca ağrı şiddetleniyordu. Ailede genç yaşta kalpten rahatsızlığı olan ve ölen yok. Annem ile dayımın ritim bozukluğu var sadece o kadar, annemin tiroid nedenli dayımın ise şeker hastası olmasıyla ilgiliymiş. Neyse, bu ağrıdan sonra 7. Gün kalbim sanki ek atım yaşıyormuş gibi ama yaşamıyormuş gibi de bir his bıraktı. Gün içinde ne zaman geleceği belli olmayan genelde eğilince nadiren oluyor ama yürürken, yatarken, iş yaparken fark etmeksizin bir iki saniye içinde sanki kalbim on ve on iki arası bir ritim atıyor gibi sadece iki saniye içinde. Bir yay var ve yayı germişler bırakmışlar gibi bir his yaratıyor düşünüyorum da acaba ekstrasistol olabilir mi? Peş peşe yaşadığım bir ek atım olabilir mi? Çünkü internette de böyle bir şey göremiyorum bu tarz bir his yaşayan birini bulamıyorum. EKG ve EKO çekildim, bir yıl önce.. Kan tahlili, Akciğer grafisi, steteskop ile dinleme her şey yapıldı ve bir şey çıkmadı. Şuan yaşım 18 ve halen bu durumu yaşıyorum, belki uykuda bile. Psikolojik neden olduğu söylendi ve psikiyatriye gitmem gerektiği öne vuruldu ve gittim selectra 50mg, lustral 50mg verildi hiçbir işe yaramadı aynı şeyleri yaşıyordum kalbim çırpınıyordu ama kafama çok takmıyordum. Şimdi halen devam ediyor ve bu durum beni korkutmaya başlıyor, sizce psikolojik mi?
Cevabı gör ▼

Cevap:

Merhaba,

Bu durumunuzda psikolojik etkenlerin önemli olabileceği düşünülmüş olsa da, belirttiğiniz kalp atışları ve hissettiklerinizin ekstrasistoller gibi kalp ritim bozukluklarına işaret edebileceğini düşünmek de önemlidir. Şikayetlerinizin devam etmesi ve ilaç tedavisine rağmen düzelmemesi durumunda tekrar bir kardiyolog veya aritmolog tarafından detaylı bir değerlendirme yapılması önemlidir. Kalp atışlarınızın düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekebilir. Yeni bir kardiyoloji muayenesi ve gerekirse Holter monitor gibi uzun süreli ritim kaydı yapılması faydalı olabilir. Bu şekilde kalp sağlığınızla ilgili daha net bir değerlendirme yapılabilir.