Hep Duyuyoruz Nedir Bu Omega-3

Hep Duyuyoruz Nedir Bu Omega-3

Son yıllarda “Omega 3’ün faydaları” hakkında beslenme uzmanları ve doktorların yaptıkları açıklamaları okumuş veya duymuşsunuzdur.

Omega 3’ünde dahil olduğu bu yağ asitleri hücreye girecek besinlerden ve hücreden atılacak zararlı bileşenlerden sorumludur.

  • Balık yağının yapısında bulunan Omega-3, bir diğer ismiyle alfa linolenik asit vücut tarafından yapılamayan ve bu nedenle vücudun beslenme yoluyla alması gereken doymamış yağ asididir.
  • Bu gıda omega3- EPA/DHA yağ asidi içerir.
  • EPA/DHA kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.

EPA mı DHA mı?

EPA ve DHA yağ asitleri, kalp ve beyin sağlığı için en etkili iki omega3 yağ asidi olup bedenimiz bu iki değerli yağ asidi olan EPA ve DHA'yı çok sever. Zira bu her iki EPA ve DHA yağ asitleri, kalbimizdeki ve beynimizdeki hücre zarı sağlığına destek olmaktadır. Vücudumuz bu temel yağ asitlerini kendi kendine üretemez. Mutlak surette dışarıdan ve her gün düzenli olarak günlük tavsiye edilen tüketim miktarlarına riayet edilerek alınması lazımdır.

Özellikle DHA Yağ asitleri, hafıza, zeka ve beyin gelişimi için hem de aynı zamanda göz sağlığı için çok önemlidir

Ülkemiz Denizlerindeki Balıklarda Omega-3 var mı?

Omega-3 özellikle soğuk deniz balıklarından elde ediliyor. Ülkemizde olan balıklarda da hamside çok az miktara bulunuyor. Fakat onu da kızartarak tükettiğimiz için gerekli yağ asitlerini alamaz hale geliyoruz.

En iyi ve sağlıklı EPA-DHA yağ asitleri, soğuk denizlerden elde edilen (buzulların olduğu ülkelerde) ve yüksek oranda omega3 içeren balık yağlarında bulunmaktadır. Bizim ülkemiz sıcak iklim memleketi olmasından dolayı, maalesef hamsi balığında bir miktar, diğer balıklarımızda ise yok denecek kadar azdır. Hamsi balığında gerçekten bir miktar kadar vardır ama onu da halkımız ızgara yaparak tüketmek sureti ile etken maddesi olan omega3 (EPA-DHA) yağ asitlerini etkisizleştirerek kullanmaktadırlar. Hamsi balığının omega3 yağ asitlerinden istifade etmek içinse en az günlük olarak 3-4 kilo hamsi balığı yemek gerekir ki bu da mümkün olamamaktadır. V e dolaysı ile EPA-DHA içeren hamsi balığından da ülkemiz insanı tam olarak faydalanamamaktadır.

Omega-3 denilince ilk akla gelen balık olsa da semizotu, keten tohumu, ceviz, ceviz yağı, soya, karanfil, fındık yağı da Omega-3 içermektedir.

Omega-3 ü vücut üretemediği için anne karnından yaşlılığa kadar dışarıdan almak durumundayız. Anne karnındaki bebeğin en büyük ihtiyaçlarından biride  Omega-3 yağ asitleridir.
Omega-3 alımı, bebeklerin ve çocukların gelişimi için önemlidir. Bebeklerin merkezi sinir sistemi bağışıklık sistemi ve bedensel gelişimi için önem taşır. Omega 3 kullanımının büyüme devresindeki çocuklarda öğrenme yeteneğini artırdığı bildirilmiştir. Hiperaktif çocukların dikkat eksikliğinden doğan öğrenme sorunlarında etkin olduğu ifade edilmektedir. Beslenmesinde sorun olan, büyüme geriliği olan çocuklarda hekimin uygun göreceği vitamin – mineral – omega 3’ün tekli veya kombinasyonlu takviyeleri kullanılabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...