Her Yıl 300 Bin Kişi Grip Yüzünden Ölüyor

Her Yıl 300 Bin Kişi Grip Yüzünden Ölüyor

Recep Akdur, domuz gribi gibi, kuş gribi gibi özel türler bir yana bırakıldığı takdirde, her sene üç milyon insanın mevsimsel grip geçirdiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, domuz gribi gibi, kuş gribi gibi özel türler bir yana bırakıldığı takdirde, her sene üç milyon insanın mevsimsel grip geçirdiğini, 300 bin kişininse grip nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye'de her sene on bine yakın çocuğun, griplerin de dahil olduğu hastalık grubu olan akut solunum yolu hastalığı nedeniyle öldüğünü belirten Prof. Dr. Akdur, "Bütün bunları bir yana bırakıp kamuoyunu sürekli "domuz gribi' ile meşgul etmek, bir takım etkisiz harcamalarda bulunmak maksatlı değil ise bile yanlıştır. Ortaya çıkan salgın olasılığı, sanki salgın varmış gibi algılatılarak bir rant elde etme konusu haline getirildi" dedi. 

Bu Durumu Salgın Olarak Nitelendiremeyiz

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, ANKA'ya yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; ilk tanı konduğu 24 Nisan'dan itibaren domuz ya da H1N1 virüsü ile bin 516 kişinin hastalandığını, bunlardan 30 kişinin ise hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu vakaların tamamına yakınının Amerika Kıtası'ndaki dört ülkede görüldüğünü belirten Prof. Dr. Akdur, "Bu durum kesinlikle bir pandemi değildir. Pandemi bir yana bu durumu salgın olarak nitelemek bile doğru değildir" dedi. Sanki bir pandemi varmış gibi gereksiz harcama ve girişimlerde bulunmanın maksatlı olmasa dahi yanlış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akdur, "Bazı odaklar, sahte salgın haberlerinden çıkar sağlamaktadır" diye konuştu. 

Tüm Grip Türleri İçin Alınacak Önlemler Aynı

Prof. Dr. Akdur, aslında grip virüsleri ve oluşturduğu hastalıkların birbirinden çok farkı olmadığını ifade ederek, "Bu nedenle de ister özel türlerle meydana gelmiş olsun isterse mevsimsel ve ortalıkta dolaşan virüslerle oluşmuş gripler olsun; hepsinde de alınacak önlemler aynıdır. Bunlar da hastalanınca başkalarına bulaştırmama, el yıkama ve maske kullanma gibi daha çok bireysel temizlik önlemlerine dayanmaktadır" dedi. Prof. Dr. Akdur, şunları söyledi: "Kuş gribi, domuz gribi örneğinde olduğu gibi bazı virüslerle, özellikle de yeni oluşan virüslerle meydana gelen gripler hem daha ağır bir klinik tablo vererek ölümlere neden olmakta, hem daha hızlı yayılmaktadır. Bunların mevsimsel griplere göre farkı da buradan kaynaklanmaktadır. Domuz gribi gibi, kuş gribi gibi özel türler bir yana bırakılır ise; her sene üç milyon insan mevsimsel grip geçirmekte ve bu nedenle de her sene 300 bin kişi ölmektedir. Aynı şekilde, her sene griplerinde dahil olduğu hastalık grubu olan akut solunum yolu hastalığı nedeniyle bir milyon sekiz yüz bin çocuk ölmektedir. Türkiye'de de her sene on bine yakın çocuk akut solunum yolu hastalığı nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Bütün bunları bir yana bırakıp kamuoyunu sürekli "domuz gribi' ile meşgul etmek, bir takım etkisiz harcamalarda bulunmak maksatlı değil ise bile yanlıştır.".

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...