Kahvaltı Yap Zayıfla-İnanılmaz Ama Gerçek

Kahvaltı Yap Zayıfla-İnanılmaz Ama Gerçek

Eskiler kahvaltıyı kral gibi, öğle yemeğini prenses gibi akşam yemeğini ise fakirler gibi yemeği öneriyor.

Eskiler kahvaltıyı kral gibi, öğle yemeğini prenses gibi akşam yemeğini ise fakirler gibi yemeği öneriyor. Bu yaklaşım alınan kalorilerin günlük aktivitelere göre düzenlenmesi prensibine dayanmaktadır. Ancak maalesef çoğumuz aktivite bakımından en düşük düzeyde olduğumuz dönemde yani akşam yemeklerinde en fazla yiyecek tüketiyor ve sonrasında hiç hareket etmeden aldığımız kalorileri depolamakla vakit geçiriyoruz. Yenen yiyeceklerin çokluğu açısından akşam yemeğini genelde öğle yemeği izliyor ve kasıtlı olarak veya yoğunluktan ve plansızlıktan dolayı sabah kahvaltıları ihmal ediliyor/atlanıyor.

Gece boyunca dinlenen vücutta sabah kan glukoz düzeyi düşük düzeylerdedir. Eğer kahvaltı yapmadan güne başlarsak vücut kendini bir nevi kış uykusunda gibi algılar ve vücudun enerji kaynaklarını korumak için minimal düzeyde kalori tüketmeye kendini programlar. Bu nedenle inanmak güç gibi görünse de sabahları midenize bir şeyler girdiğinde vücudunuzun metabolik hızı artar ve siz kilo vermeye başlarsınız.

Günümüzde bilinen, vücudun metabolik hızını arttıran en etkin yöntem; midenize miktar olarak değil besleyici özellikler olarak yüksek nitelikli yiyecekler girmesidir. Bu nedenle sabahları vücudunuzu minimum düzeyde kalori tüketen durumdan yüksek miktarda kalori tüketir duruma geçirebilmek için yapabileceğiniz en etkin yöntem sağlıklı bir kahvaltı yapmaktır. Bu şekilde kan şekeriniz yükselecek ve metabolik hızınız artarak daha çok kalori tüketmeye başlayacaksınız.

Yapılan bilimsel çalışmalar güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayanların daha kolay kilo verdiklerini ve ulaştıkları ideal kilolarını daha uzun süre koruyabildiklerini ortaya koymaktadır. 

Valderbilt Üniversitesinde gerçekleştirilen bir çalışmada güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayan bayanların diyet programlarına daha kolay uyum sağladıklarını ve daha kolay zayıfladıklarını göstermiştir. Yine aynı çalışmada kahvaltı yapanların gün boyunca daha az abur-cubur yedikleri ortaya konmuştur.

Sağlıklı Bir Kahvaltı

Sağlıklı bir kahvaltı için temel şartlar: basit şekerlerden uzak durun, kompleks şekerler tüketin, menüde bir miktar protein ve az miktarda yağ olsun. Özellikle yağı ihmal etmemek önemli aksi taktirde öğlen yemeğine kadar tokluğunuz devam etmeyebilir.

Sağlıklı Kahvaltı Örnekleri

  • Kepeği alınmamış ekmek, süt, muz, zeytinyağı
  • Yumurta, kepeği alınmamış ekmek, meyve suyu
  • Kepeği alınmamış ekmek, tereyağı, süt

Tabii ki yukarıdaki örnekler dışında da yeni sağlıklı örnekler geliştirmek sizin elinizde: örneğin bir gece önceki yemekten kalan yiyeceklerden ve bitiremediğiniz meyvelerden bir menü oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken gece yatmadan önce 10 dakikanızı ayırarak sabah kahvaltınızın hazırlığını tamamlamak. 

Düzenli kahvaltı yapmaya başladıktan sonra 2-3 hafta süresince tartılmayın, daha sonraki tartılarınızda eğer diğer öğünlerinize de dikkat ediyorsanız ayda 1,5-2 kg zayıfladığınızı görebilirsiniz.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...