Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Miyokard enfarktüsü (MI) olarak da bilinen kalp krizi, koroner arterlerden biri kanı kalp kasına taşıyan kan damarları tıkandığında meydana gelir.

Kalp Krizinin Yaygın Belirtileri

Aşağıdakiler kalp krizinin belirtileridir. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olmanız, ciddi anlamda kontrol edilmenizi gerektirir.

  • Göğüste ağrı, basınç veya rahatsızlık.
  • Ellerde, sırtta, boyunda, çenede veya midede ağrı, karıncalanma veya rahatsızlık.
  • Birkaç blok yürümek veya birkaç merdiven çıkmak gibi davranışların ardından ya da hafif efor sarf ettikten sonra nefes almada güçlük.
  • Hırıltılı solunum (nefes alırken hırıltı).
  • Terlemek.
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı.
  • Baş dönmesi.
  • Sindirim bozukluğu (üst karın bölgesinde (göbek) yanma veya rahatsızlık).
  • Kusma ile birlikte veya kusma olmaksızın bulantı (yaklaşan kusma hissi). Bu, kadınlarda kalp krizinin yaygın bir belirtisidir.

Kalp Krizi Teşhisi

Bir kalp krizini teşhis etmek için birçok farklı test vardır. Acil servise geldiğinizde, aşağıda listelenen testlerden bir veya daha fazlasını yaptırabilirsiniz.

Elektrokardiyogram (EKG)

Bir elektrokardiyogram, kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçer. Bu, kalp atışlarınızın ne sıklıkla gerçekleştiği ve diğer birçok parametrenin ölçüldüğü anlamına gelir. Bu test sırasında sağlık uzmanınız göğsünüze, kollarınıza ve bacaklarınıza veya her üç kısma da sensörler (elektrotlar) yerleştirecektir. Bu sensörler size kalbinizin nasıl çalıştığını gösterecektir.

Kan Tahlili

Bu test, kalp kası hasar görürse kan dolaşımına giren troponin gibi kandaki bir proteinin varlığını tespit eder.

Ekokardiyogram

Ekokardiyogram, kalbinizin fotoğraflarını çekmek için ultrason (ses dalgaları) kullanan bir görüntüleme testidir. Kalbinizin nasıl attığını, kanı nasıl pompaladığını görmenizi sağlar ayrıca kalp kası ve kalp kapakçıklarının çalışmasında anormallikler olup olmadığını gösterir.

Ekokardı̇yografı̇

Ekokardı̇yografı̇, doktorların egzersiz yaptığınızda veya kalbinizin daha çok çalışmasını sağlayacak bir şey yaptığınızda, kalbinizin yeterince kan alıp almadığını görmelerini sağlar. Bu test için, egzersiz yapıyormuşsunuz gibi kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı artırmak için intravenöz (IV) bir hat (ilaç vermek için damarınıza yerleştirilen bir iğne) yoluyla ilaç verilebilir veya sizden fiziksel egzersiz yapmanız istenebilir. 

Kardiyak Kateterizasyon (Kalp Kateterizasyonu)

Bu işlem, koroner arterlerinizin tıkalı olup olmadığını görebileceğiniz bir prosedürdür.

Bu işlemden önce rahatlamanıza yardımcı olmak için size ilaç verilecektir. İşlem sırasında, doktorunuz kolunuzdaki veya bacağınızdaki bir kan damarına ince bir kateter (uzun, esnek bir tüp) yerleştirecek ve bunu kalbinize doğru ilerletecektir. Bu işleme kalp kateterizasyonu denir.

Koroner Anjiyografi

Kateterin ucu kalbinizde olduğunda, doktorunuz kateter aracılığıyla kalbinize özel bir boya enjekte edecektir. Doktor, bir röntgen cihazı kullanarak boyanın kalpten nasıl ayrıldığını ve koroner arterlerden nasıl geçtiğini gözlemleyecektir. Buna koroner anjiyografi denir.

Kalp Krizinden Sonra Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Aşağıda, kalp krizi geçirdikten sonra kendinize bakmak için atabileceğiniz adımlar bulunmaktadır. Bazıları yaşam tarzı değişiklikleri ile ilgilidir ve gelecekteki kalp krizlerinin meydana gelmesini önleyebilir.

  • Sigara içiyorsanız bu alışkanlıktan kurtulmaya çalışın. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız devletin de bu konuda yardımcı olabilmek için birimleri olduğunu unutmayın.
  • Fazla kiloluysanız, kilo vermeye çalışın. Kilo vermenin güvenli yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Diyetinizde bol miktarda meyve ve sebze bulunan sağlıklı bir diyet uygulayın.
  • Varsa, diğer sağlık sorunlarının (yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi) nasıl yönetileceği konusunda sağlık uzmanınız veya kardiyoloğunuzla (kalp hastalığını tedavi eden doktor) konuşun.
  • Bir kalp hastalığı rehabilitasyon programına (kalp sorunları olan kişilerin sağlığını ve esenliğini iyileştirmeyi amaçlayan bir program) katılın. Bu programlar şunları içerir:
    • Kalbinizi güçlendirmek için güvenli egzersiz;
    • Diğer kalp problemleri riskini nasıl azaltabileceğiniz konusunda bilgilendirme;
    • Stres kalp hastalığı riskini artırabileceğinden, stresi azaltmanın yolları hakkında danışmanlık.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...