Mers Virüsü Öldürüyor

Mers Virüsü Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü, 2012 yılında Suudi Arabistan’dan yayılmaya başlayan, tehlikeli ve ölümcül sonuçlara yol açabilen MERS virüsüne karşı ülkeleri uyarıyor!

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı doktoru Prof. Dr. Nedim Çakır da, MERS virüsü tehlikesine dikkat çekti.

Ekim ayı içerisinde MERS virüsü enfeksiyonunun yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’de; MERS virüsü şüphesi ile hastanelerde yoğun saatler yaşanıyor. YDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı doktoru Prof. Dr. Nedim Çakır ise, özellikle Orta Doğu’da görülen ve gittikçe yayılan MERS virüsü enfeksiyonuyla ilgili önemli detaylara değindi.

25 Eylül 2014 tarihinde Suudi Arabistan’ın Cide kentinde çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hataylı bir kadın hasta, akut gelişen solunum sistemi enfeksiyonu belirtileriyle hastanede tedavi altına alındı. Durumunun kötüleşmesi üzerine 6 Ekim’de kendi isteğiyle uçakla Hatay’a gelen kadın, burada yerel bir hastaneye yatırıldı fakat 11 Ekim 2014 tarihinde yaşamını yitirdi. Yapılan tetkiklerde hastanın, MERS virüsü enfeksiyonunun yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği kesinleşti. Yerel sağlık yetkilileri, hastanın kaybından sonra önlem olarak hastane personeli, uçak kabin ekibi ve yakın temasta olan kişileri gözlem altına aldı. Yakın zamanda gelişen bir diğer olayda ise, Kıbrıs adasında, Hac’dan dönen bir grup hastada benzer belirtilerin ortaya çıkması ve ileri yaşlarda olan hastalardan birinin yaşamını yitirmesi oldu.

MERS virüsü, 2012 yılında Ortadoğu’da evcil hayvanlar üzerinde değişime uğrayarak salgın olarak görülmeye başlandı. Bilim insanlarının domuz gribi ve kuş gribi salgınlarında yaşadıklarıyla benzer bir senaryo olan bu salgında, özellikle develerde görülen değişim, yine insanları tehdit etmeye başladı.

Hastalık, 2 haftaya kadar uzayabilen bir kuluçka dönemi sonunda, üç temel belirti ile kendini gösteriyor; ateş, öksürük ve nefes darlığı. Hastalığa yakalananlarda karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusma da görülüyor. Sağlıklı ve genç erişkinlerde daha hafif seyreden hastalık; şeker hastaları, kronik bronşit hastaları, kalp yetmezliği ve/veya böbrek yetmezliği olanlar ile bağışıklık sistemi sağlıklı olmayan kişilerde daha ağır ve ölümcül sonuçlara yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 24 Ekim 2014 tarihine kadar laboratuar verileriyle kanıtlanmış toplam 883 hastanın MERS enfeksiyonuna yakalandığını, bunlardan 319’unun yaşamını MERS virüsü ve komplikasyonları sonucu kaybettiğini belirtiyor. Salgın yaygınlaşmadan tanısı konulabilmesi için laboratuar testlerine mutlaka ihtiyaç duyulduğundan DSÖ, kuşkulu hastalar ile grip benzeri belirtiler gösteren diğer hastalardan alınan örneklerin kesin tanısı için laboratuar incelemesini şart koşuyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...