Bu yazı 08 Mayıs 2004, Cumartesi tarihinde yayınlandı ve 2942 defa okundu
Bazı insanlarda her gün dışkılarını yapamazlarsa hasta olacakları gibi asılsız bir inanış vardır ve kabızlık sorunları olmasa da her gün dışkılarını yapacaklarından emin olmak için sürekli müshil alırlar. Diğer bazı kişilerde kilo vermek için bu ilaçları kullanırlar.
Müshil Türleri
En iyi bilinen müshil hint yağıdır; bu madde kalın bağırsakta aside dönüşerek barsak duvarından su emilmesini engeller. Hint yağı uzun süre kullanıldığında, bağırsağın içini döşeyen hücrelere hasar verebilir. Barsak duvarını tahriş ederek işlev gören diğer bir laksatif de fenolftaleindir. Diğer müshiller kalın barsaktaki su miktarını artırarak işlev görür ve barsağı daha az tahriş ederler; bunlardan biri magnezyum sütü de denen magnezyum tuzlarıdır.
Doğal müshiller denen barsak-ta hacim oluşturan müshiller, kalın barsaktaki suyu emerek genişlerler. Bunlar dışkının sertleşmesini önlerler.
Aşırı Kullanımın Sakıncaları
Aşırı müshil kullanımı zararlıdır. Müshiller aşırı kullanıldıklarında vücut için gerekli olan vitaminler ve diğer gıdalar barsaktan tam emilmeden atılırlar. Bu ilaçlar vücuttan aşırı su, sodyum ve potasyum kaybına da yol açarlar. Ayrıca aşırı kullanım barsak kaslarını zayıflatarak işlev görme yeteneklerini azaltır. Sonuçta düzenli müshil almayı kestiğinizde, yalnızca eski kabızlığınız tekrar ortaya çıkmakla kalmayıp daha da kötüleşecektir.
Aşırı müshil kullanımı tembel barsak sendromuna yol açarak, ishale ya da gerçek kabızlığa neden olabilir. Bu durumda barsaklar müshillerin yardımıyla dışkının atılmasını sağlamaya alıştıklarından, tam olarak işlev göremezler. Müshiller ayrıca alınan diğer ilaçların etkilerini de azaltabilirler.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
İçerik bulunamadı.
İçerik bulunamadı.
Bu içerik için henüz yorum yapılmamış.