Sezaryenle Doğumda Ölüm Riski Daha Yüksek

Sezaryenle Doğumda Ölüm Riski Daha Yüksek

Son yıllarda ülkemizde de moda olan sezaryenin, sanıldığının aksine normal doğumdan çok daha riskli olduğuna yönelik ardı ardına araştırmalar yayınlanıyor.

Son yıllarda ülkemizde de moda olan sezaryenin, sanıldığının aksine normal doğumdan çok daha riskli olduğuna yönelik ardı ardına araştırmalar yayınlanıyor. ABD'de yapılan bir araştırmada da, sezaryenle doğan çocukların ilk 28 gün içinde ölme riski, normal doğumla dünyaya gelen bebeklere oranla 3 kat yüksek çıktı. Atlanta’daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yürütülen araştırmada, ABD'de 1998 ila 2001 yılları arasında gerçekleşmiş 5.7 milyon sağlıklı doğum ve 12 bin bebek ölümü vakası incelendi. Aynı zamanda, doğumdan sonraki ilk 28 gün içinde meydana gelen bebek ölümlerine de bakıldı. Elde edilen sonuçlar, sezaryen operasyonlarının ardından gerçekleşen bebek ölümü oranının binde 1.7 olduğunu gösterirken, normal (vajinal) doğumlarda ise bu oranın binde 0.62 olduğu görüldü. 

Sezaryendeki bebek ölümlerinin genel sebebinin, bu doğumların acil ünitesinde ve sorunlu olarak gerçekleşmesi olduğu düşünülüyordu. Ancak ABD'deki araştırmayı yürüten uzmanlar, bebeklerde ölüm riskini bu kadar artıran nedeni şöyle açıklıyor: Normal doğum sırasında annenin ıkınmasıyla bebeğin üzerine binen basınç, akciğerlerindeki sıvıyı dışarı atmasını sağlıyor. Bu da ciğer fonksiyonlarını sağlamlaştırıyor. Fakat sezaryenle doğumda bu sıvı ciğerlerde kalıyor. Bu yüzden de bebekte 28 gün boyunca, çoğu ölümle sonuçlanan solunum zorlukları yaşanıyor. 

Fransa'da yapılan bir araştırmada da sezaryenle doğum sırasında annenin kan pıhtılaşması, enfeksiyon ve anestezinin etkileri gibi nedenlerle hayatını kaybetme riskinin, normal doğum yapan annelere oranla 3.6 kat yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Araştırma, Paris'teki Tenon Hastanesi uzmanlarınca yürütülmüştü. Uzmanlar bu son iki araştırmaya da dikkat çekerek anne adaylarını, hiçbir tıbbi zorunluluk yokken, normal doğum yerine sezaryeni tercih etmemeleri yönünde uyarıyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...