Unutkanlık Sadece İleriki Yaşların Sorunu Değil

Unutkanlık Sadece İleriki Yaşların Sorunu Değil

Unutkanlık sadece ileriki yaşların sorunu olmaktan çıktı ve gençlerinde en büyük sorunları haline gelmeye başladı.

En Büyük Nedenlerinden Biri Vitaminsizlik

Uzmanlara göre, genç yaşta görülen unutkanlıkların en büyük sebebi vitamin eksiklikleri. Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya, her unutkanlığın demans ya da Alzheimer ile karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapıyor ve " Unutkanlığın basit bir nedeni olabileceği gibi çok önemli bir nedeni de olabilir.

Unutkanlık şikâyetiyle başvuran hastaların önce yaşına bakılıyor. Hasta genç yaşta ise önce beslenme düzenine bağlı vitamin ve mineral eksikliğine bakılır. Buna ek olarak depresyon, anksiyete, dikkat dağınıklığı, bellek alanını etkileyen tümörler gibi sebepler üzerinde yoğunlaşırız. Alzheimer ve diğer tüm demanslar daha ileri yaştaki hastalarda ön planda tutarız" diyor.

Her bireyin kişisel özelliklerine ve eğitim durumuna göre zihnini çalıştıracak egzersiz biçimleri farklıdır. Örneğin düşük eğitim düzeyli birisi için kitap ve gazete okumak iyi bir zihin egzersizi iken, eğitim düzeyi yüksek bireyler için bu yetersiz kalacaktır. Beyin hücrelerini çalıştırırken aradaki bağlantı alanlarının çalışması da bir o kadar önemlidir. O nedenle hasta adaylarıma kendilerine her ay bir konu bulmalarını ve tez hazırlar gibi o konu üzerinde araştırma yapıp yazmalarını öneririm. Aynı seklide yeni bir dil öğrenmek, bilgisayarda strateji oyunları oynamak, Sudoku tam bulmacalar çözmek de yapılabilecek zihin egzersizlerine örneklerdir. Zihin egzersizleri kadar beden egzersizleri de unutkanlıktan korunmada önemlidir.

Beslenmeye de Muhakkak Dikkat Edilmeli

Yrd. Doç. Dr. Sankaya, özellikle vejeteryanlerin beslenme biçimlerini buna göre düzenlemeleri ve dönemsel olarakB12 vitamini desteği almaları gerektiğini söyleyerek "B12 vitamini içeren besinlerin dışında hafızamız için önem taşıyan başka besin gruplan da var. Yüksek miktarda folik asit içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler, omega3 yağ asidi içeren balık çeşitleri (özellikle somon) , ceviz, önemli bir antioksidan olan ve selenyum içeren tahıllar mutlaka besin zincirinde yer alması gerekiyor. Yapılan çalışmalar Akdeniz diyeti ile beslenen kişilerde unutkanlığın ve Alzheimer hastalığının daha az görüldüğünü gösteriyor" diye konuşuyor. 'Hatıra defteri gibi kullanın' Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: Zihnimizi düzenli tutmalıyız. Havada uçuşan işler değil, raflara dizilmiş gibi duran sıralı görevler olmalı. Bunu da ancak not ederek sağlayabiliriz. Beynimizi karalama defteri gibi değil, güzel bir hatıra defterini kullanır gibi kullanmaya özen göstermeli

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...