Yağlı Besinler Hastalıkları Tetikliyor

Yağlı Besinler Hastalıkları Tetikliyor

Araştırma, aşırı yağlı yiyeceklerin diyabet ve obezite riskini artırmasının yanı sıra Parkinson'a da zemin hazırladığını gösterdi.

Almanyadaki Tübingen Üniversitesi'nden bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, aşırı yağlı yiyeceklerin diyabet ve obezite riskini artırmasının yanı sıra Parkinson'a da zemin hazırladığını gösterdi.

Öte yandan Amerikalı bilim insanlarının araştırması migren hastalarının Parkinson'a yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.

Ayrıca bilim insanları beyindeki bu değişimlerin dopamin hormonunun salgılanmasını azalttığını, dopamin eksikliğinin Parkinson ve migrende de görüldüğünü belirtiyor. 33-65 yaş üzerinde 5 bin 620 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları "Neurology" dergisinde yayımlandı.

Hastalıklara Göre Beslenme Şeklinizi Belirleyin

Kalp ve damar hastalıkları: Kalamar, karides, ıstakoz gibi deniz ürünleri tüketimi azaltılmalıdır. Bu yiyecekler kolesterol ve ürik asit içerir. Kızartma, şeker, tuz, yağ, beyaz ekmek, yağı çıkarılmamış süt, yoğurt ve peynirden uzak durulmalı.

Gastrit: Kakao, hazır meyve suları, limonata, sıcak ve kepekli ekmek, ekşi yoğurt, kabuklu ve kumlu meyveler, kuru baklagiller, turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler asla tercih edilmemeli.

Reflü: Az az ve sık sık beslenilmeli, fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalı. Sıvılar, yemeklerle beraber değil, öğün aralarında alınmalı. Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemeli. Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçınılmalı. Acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kafein ve asit içeren besinlerin tüketimi en aza indirilmeli.

Diyabet (şeker): Posa içeriği zengin yiyecekler tercih edilmeli. Bu gıdalar, kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Yemeklerde posa miktarını artırabilmek için pirinç yerine bulgur, meyve suyu içmek yerine meyve yenilmeli. Çavdar ya da tam buğday ekmeği tercih edilmeli.

Tansiyon: Sodyum alımı günde 1,5-2,5 gr arasında tutulmalı. Hazır gıdalarda etiketlere bakılmalı. Çok şekerli yiyecekler (pasta, dondurma, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, meyve suları) yenilmemeli. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmeme li. Bunların tuz içeriği yüksektir ve katkı maddesi fazladır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...