Tekrarlayan Aft Kanser Habercisi Olabilir

Tekrarlayan Aft Kanser Habercisi Olabilir

Eğer geçmeyen aftınızın yanı sıra bir ay içinde 4 defa yenileyen aftlar söz konusuysa kanser riskini göz önünde bulundurmalı, bir uzmandan yardım almalısınız.

Dil üzerinde, damakta ve yanakların kısımlarında oluşan aftların çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Aft kimi zaman yoğun bir şekilde, kimi zamanda çok büyük boyutlarda görülebiliyor. Küçük aftlara minör, büyük aflara ise majör aft adı verilmektedir. Aynı zamanda bir de herpetiform ismini verdiğimiz şekilleri olabiliyor. Aft sebepleri her ne olursa olsun ortaya çıkan bu sorun bulaşıcı değildir ve çıktığı bölgede kaşıntı ile kızarıklık şikayetlerine neden olur. Ortası beyaz şekilde ve etrafı da kırmızı renkte görülen aftların sebepleri uzmanlarımız tarafından açıklandı. Hafif çukur bir görüntüsü olan ve çoğunlukla 2-3 milimetre çapında olan aft nedenlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Aft Nedenleri

  • Stres
  • Asitli besinler
  • Kötü ağız hijyeni
  • Yoğun sigara kullanımı
  • Çeşitli bağırsak hastalıkları
  • Folik asit ve B12 vitamin eksikliği
  • Bazı kalp, romatizma ilaçtan
  • Dil, dudak, yanak bölgesindeki travmalar, yani dudağı, yanağı ısırma
  • Sert diş fırçaları

Normalde bir hafta içinde kendiliğinden geçen bir sorun olan Aft, kimi zaman çok uzun sürebiliyor ve bu durumda aft tedavisi ile sorunun üstesinden gelmek gerekiyor. Aftların kısa zamanda geçmesi ve sorun olmaktan çıkması için kortizonlu antibiyotik ilaçlar kullanılması gerekebilir. Aft tedavisi yöntemleri arasında antibiyotik kortizonlu ilaçların yanı sıra antiseptik, anestezik içeren ağız gargaraları ve spreyleri de kullanımı önerilen tedaviler arasındadır. İki hafta boyunca geçmeyen aftların tedavisinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Eğer geçmeyen aftınızın yanı sıra bir ay içinde 4 defa yenileyen aftlar söz konusuysa veya düzenli olarak aft sorunu yaşıyorsanız kanser riskini göz önünde bulundurmalı, bir uzmandan yardım almalısınız. Tekrarlayan aft tedavisi için önce sorunun nedeni araştırılır ve neden ortaya çıkartılırsa uygun tedavilere başvurulur. Temelde yatan tetikleyici faktör anlaşıldığı zaman aftın tedavisi daha kolay olur. Vitamin eksikliğinden kaynaklı da ortaya çıkabilen aft tedavisinde vitamin takviyesi için her ay vitamin iğneleri uygun görülür.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...