Gebeler Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmeli

Gebeler Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, anne adaylarına seyahat konusunda önemli uyanlarda bulundu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, anne adaylarına seyahat konusunda önemli uyanlarda bulundu. Seyahat İçin en uygun dönem 14-28'inci hafta Anne adaylarının, gebeliğin ilk aylarından itibaren yolculuk yapmalarında bir sakınca yoktur. Ancak seyahatin yapılacağı şehrin uzaklığı, kullanılacak ulaşım aracının seçimi ve yolculuk sırasında alınacak önlemler dikkate alınmalıdır. Anne adayının seyahat için en uygun dönemi, gebeliğin 14-28'inci haftasıdır. Önceki gebeliklerinde erken doğum ve kanama gibi sorunlar yaşamış gebeler ise uzun süreli seyahatlerden kaçınmalıdır. Ayrıca kara yoluyla yapılacak yolculuklar kısa olmalıdır. Kara yolculuklarında düzenli mola verilmeli.

Anne adayları kara yolculuğu sırasında rahat ve vücudu sıkmayan giysiler tercih etmeli, arka koltukta oturmalı, eğer otomobilin ön koltuğunda yolculuk edecekse emniyet kemerini rahatsız olmayacağı şekilde ayarlamalıdır. Aracın konforlu ve anne adayını sarsmayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Seyahat sırasında kan dolaşımının düzenlenmesi açısından, 2 saatte bir mola verilmeli ve 10 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Anne adayı molalarda tuvalet ihtiyacını gidermelidir. Araç içindeki sıcaklık en az 25 derece olmalı, klimadan üfleyen soğuk hava ile direkt temas engellenmeli ve ortamda ani ısı değişimi olmamalıdır. Uçak yolcuğunu doktor kontrolünde yapılmalı Gebeliğin 32'inci haftasından yani 8'inci ayından itibaren anne adaylarının uçak yolculuğu yapması sakıncalıdır. 28'inci haftaya kadar ise uçak tercih edilebilir. Ancak yolculuğa mutlaka doktor kontrolünde çıkılmalı ve risk grubunda olan gebeler, seyahat için herhangi bir engeli olmadığına dair doktor önerisi ile hareket etmelidir. Uçak yolculuğu sırasında rahat ve bol giysiler giyilmeli, sırt ve boyun için destek amaçlı yastıklar kullanılmalıdır. Gebelik döneminde görülen en önemli sorunlardan biri de ayaklarda oluşan ödemdir. Bunu önlemek için de seyahat boyunca ayak egzersizleri yapılmalıdır. Kan dolaşımını artırmak için varis çorabı giyilmeli Uzun süreli uçak yolculukları söz konusu ise koridorda 2 saatte bir 4-5 adım atılması önerilir. Mümkünse kan dolaşımını artırmak için varis çorabı giyilmelidir.

Uçak yolculuklarında ortamın nemi ayarlanamadığı ve düştüğü için yolculuk süresince bol sıvı alınmalı, kahve ve çay gibi içecekler tüketilmemeli, gebe aç kalmamalıdır. Uçak iniş kalkışlarında kullanılan kemer de karın bölümünün üzerinden değil alt kısmından geçirilerek takılmalıdır. Yolculuk sırasında ani baş ve karın ağrısı, ateş, ishal, vücutta aşırı şişlik, aşırı kusma, şiddetli karın ağrısı, kanama, bebeğin hareketlerinde azalma söz konusu ise yolculuk sonlandırılmalı, vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...