Tüp Bebek Tedavisinde Stresin Etkisi

Tüp Bebek Tedavisinde Stresin Etkisi

Tüp Bebek tedavisi doğal yollarla gebe kalamayan çiftlerin, nedenli ya da nedensiz kısırlık tedavisi için başvurdukları bir yöntemdir.

Çiftler doğal yollarla bebek özlemlerini gideremediği zaman, yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak ister. Ancak bir yıl süreyle uygulanacak ilaç tedavisi, cerrahi girişimler ya da aşılama yöntemiyle özlemini duydukları bebeğe kavuşamadıklarında, tüp bebek tedavi yöntemine başvurabilirler. Bu tedavi değişik basamaklardan oluşur. Çiftler her açıdan bu tedavi için hazır olmalıdır. Özellikle tedaviyle ilgili bilgi sahibi olmalı ve stres altında olmamaları gerekir.

Stres Tüp Bebek Başarısına Ve Kadının Gebe Kalmasına Nasıl Bir Etki Yapar?

Kadınlarda tüplerde işlevsel bozukluğa, yumurtalıklarda yumurtlamaya ve gebe kalmaya etki edecek en önemli faktörlerden biri strestir. Kadında tüp bebek yöntemiyle başarılı bir gebelik elde etmesi için, bu süreçte stresten uzak kalmalıdır. Doğallık ve stres arasında gidip gelecek bir kadın gebe kalmak için oldukça zorlu bir süreçten geçer. Kadınlarda stres yaşanmasının en önemli nedenlerin başında aile baskısı ile çiftler arasındaki uyumsuzluk gelmektedir. Aile bu konuda yeterince bilinçlendirilerek, tüp bebek tedavisinin başarısı için çok önemlidir. Tüp bebek tedavisine karar verecek çiftler tedaviden önce yeterli bilgiye sahip olması, tedavi sürecinde stresi yaşanmamaları için önemlidir. Doktorun tedavi uygulayacağı hastasıyla devamlı iletişim halinde olması ve süreçler hakkında bilgi vermesi uygundur.

Tüp Bebek Tedavisinde Stresin Azaltılması İçin Ne Yapılabilir?

  • Tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen çiftler öncelikle birbirine karşı anlayışlı davranmalı ve uyum içinde olmalıdır.
  • Tedavi açısından kadını rahatlatacak yoga ve diğer meditasyon yöntemleri kullanılmalıdır.
  • Tedavide stresle baş edebilmek için çiftler beraber bir psikologdan destek almalıdır.
  • Nikotin ve kafein içeriği olan her şeyden uzak kalınmalı ve egzersiz yapılmalıdır.
  • Tüp bebek ve kısırlıkla ilgili merak edilen her şey doktorunuzun açıklamalarıyla öğrenilmeli, kulaktan dolma bilgilere önem verilmemelidir.
  • Günümüzde oldukça faydalı olduğu kabul edilen akupunktur yöntemiyle, tedavi sırasındaki stresin yenilmesine çalışılabilir. Akupunktur özellikle tüp bebek tedavisindeki hazırlık aşamasında faydalı olur.
  • Tedaviden önce aile bireyleri birbirleriyle irtibat halinde olmalıdır.
  • Tüp bebek tedavisine başlamak isteyenler, öncelikle kendilerini buna manen hazırlamalıdır.

Tüp bebek tedavisi çiftler için maddi ve manevi açıdan yorucu bir tedavi olmasına rağmen, diğer yöntemlerle bebek sahibi olamayan çiftler açısından bir umut kaynağıdır. Tüp bebek tedavisinde sonuçlar olumlu olduğunda, çiftler açısından yaşanmış tüm olumsuzlukların unutulduğu bir tedavi olarak kabul edilir. Tüp bebek çiftler için daha başlamadan bile stres kaynağı olarak görülür. Büyük umutlarla başladıkları ve sürdürdükleri tedavinin üst üste başarısızlıklarla sonuçlanması halinde, çiftler için manevi yıkım kaynağı olarak görülür. İşte bu nedenle tedavinin her aşamasında araştırmalar yapılmalı ve yaşanabilecek sorunlar giderilmeye çalışılmalıdır. Eşler psikolojik olarak rahatlatılmalı ve gerektiğinde psikolojik destek verilmelidir. Sonuçta başarılı bir tüp bebek tedavisi çiftlerin yaşayacağı her şeye değebilir. Fakat çiftlerin bunu başlangıçta yeteri olarak algılayamaması nedeniyle stres yaşanabilir.  

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...