Zombi Mantarı Nedir?

Zombi Mantarı Nedir?

Son zamanlarda yayınlanan bir diziyle merak konusu olan zombi mantarı, dizinin etkisiyle çeşitli efsanelerin de konusu olmuştu.

Zombi mantarı olarak gündeme gelen kordiseps militaris ‘cordyceps militaris’ mantarı, Cordycipitaceae familyasına ait bir mantar türüdür. Dünyada Hindistan ve Çin’de yetiştiği, içerdiği kordiseps maddesinin faydalarından dolayı geleneksel tıpta kullanıldığı ve yendiği bilinmektedir. Ülkemizde de uzun araştırmalar sonucunda İstanbul Samandıra Ormanı’nda yetiştiği gözlemlenmiştir. 

Yer aldığı mantar ailesinin dört yüzden fazla türü vardır ve en fazla türü bulunan mantar cinsidir. Kordiseps cinsi her bir mantar farklı bir böcek, tırtıl ve çam köse böceği pupasına ait parazit mantarlardır. Çeşitli ortamlarda yetiştirilebilir.

Kordiseps militaris mantarının soğuk ve yüksek hava koşullarını sevdiği bilinmekte. 25 derecenin üstündeki hava sıcaklıklarında gelişim sağlayamıyor. 

İnsan vücudunda mesane kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediğini, tümörü durdurucu etkisi olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. 

Geleneksel Çin tıbbında metabolizma hızlandırıcı ve günlük enerji seviyesini yükseltici olarak kullanılıyor. 

Böbrek ve karaciğer hastalıklarıyla ilgili tedavilerde kullanılan etken maddeleri içeriyor.

Mantarın anti-tümör özellikleri ve çeşitli faydalarından dolayı çay olarak tüketilebilir.

Aynı zamanda ilaçlar için biyo-metabolitlerin potansiyel taşıyıcısı olduğu ve vücudun çeşitli sistemlerinin canlandırılması için kullanıldığını gösteren antik çağlardan kalan kanıtlar bulunmaktadır. 

Kordiseps militaris (zombi mantarı) nerede görülür? 

Mantar oldukça küçük bir mantardır ancak kırmızı rengi nedeniyle kolayca fark edilebilir. Çam kese böceklerinin istila ettiği çam ağaçlarının bulunduğu yerlerde aranması gerekir.

Dijital platformda yayınlanan bir dizi sebebiyle bu mantarın insanları zombiye dönüştüren yeni bir salgına neden olduğu efsanesi konuşuluyor. Ancak doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç, bilimsel olarak bunun mümkün olmadığını ifade ediyor. Kordiseps mantarı 25 derecenin üstünde gelişim sağlayamadığı için, ortalama vücut ısısı 37 derece olan insan vücudunda gelişmesi, vücudu ele geçirmesi mümkün değil.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...