Cilt Bakımı

Cilt Bakımı

Cilt bakımında dikkat etmeniz gereken hususların başında; temizlik, egzersiz, dinlenme, beslenme ve güneşten korunma gelmektedir.

Deri vücudun koruyucu örtüsüdür. Bununla beraber duyarsız bir duvar da değildir. Canlıdır ve deri hücreleri, kalın diş tabakanın üst kısmından dökülen hücreleri yenilemek için devamlı olarak üremektedirler. Normalde derinin üzerinde birçok bakteri ve mantar yaşar; bunlardan bazıları yararlı çoğu da zararsızdır. Deri sağlıklı olduğu zaman, deri hücreleri ile üzerinde yaşayan mikroplar arasında bir denge söz konusudur. Birçok nedenler (kimyasal maddeler ve normalde deri üzerinde bulunmaması gereken mikroplar gibi) bu dengeyi bozabilir. Vücudun direnci bozuksa bu durum hastalığa yol açabilir. Deri hastalıklarını önlemenin, hiç değilse etkilerini azaltmanın en iyi yolu cildinize iyi bakmaktır. Sağlıklı bir cilt, mikroplara karesi daha kolay direnir ve daha güzel görünmenizi sağlar. Sağlıklı ve güzel bir cilt için aşağıdaki basit yöntemleri uygulayın:

Cilt Bakımı Temizliği:

Deriniz devamlı olarak değişir ve kendini yeniler; yeni cilt oluşurken ölü deri hücreleri sürtünme neticesinde dökülür. Hırpalamadan yıkamak, cildinizin ter, kir ve yağlardan temizlenmesini sağlar. Cildinizi her gün, tahriş etmeyen bir sabun ve ilik suyla yıkayınız. Fazla yıkanmanın, cilt yağlarının görevlerini tam olarak yerine getirmelerini engelleyebileceğini unutmayın. Makine yağı veya çok zor çıkan kirler dışında, fırça veya cildi aşındırıcı sabunlar kullanmayın. Mineral yağlar, katran, gaz, benzinli eriticiler ve daha başka birçok kimyasal madde cilt hastalıklarının başlamasına veya kötüleşmesine neden olmaktadır.

Cilt Bakımı Egzersizi:

Her gün açık havada biraz egzersiz yapın. Bu, havuzda yüzmek veya öğle tatilinde koşmak gibi, kan dolaşımını arttıracak ve yanaklarınıza renk getirecek bir etkinlik olmalıdır. Cildinizi zararlı güneş ışınlarından korumak için bir krem kullanmayı unutmayınız.

Cilt Dinlenme:

Geceleri uykunuzu aliniz. Siz uyurken cilt kendisini yeniler ve bunun için zamana gereksinimi vardır. Sağlıklı olmayı sürdürebilmek için gereksinim duyduğunuz uyku süresini belirleyip bu süreye uyun.

Cilt Beslenmesi:

Genellikle eğer bir yiyecek sağlığa yararlı ise, cildiniz için de yararlıdır.

Aşağıdaki ilkeleri uygulamaya çalışınız:

  • Çeşitli besinlerden oluşan gıdaları yiyin.
  • Kilonuzu kontrol edin.
  • Daha fazla ekmek ve tahıl ürünleri ile sebze ve meyve yiyin.
  • Kızartmalar gibi fazla yağlı yemekten kaçının.
  • İşlem görmüş yiyeceklerdeki şeker de dâhil, fazla Seker yemekten kaçının.
  • Daha az tuz yiyin.
  • Alkollü içkileri hiç kullanmayın veya azaltın.

Cilt'di Güneşten Korunma:

Cilt, 10 dakikadan daha kısa bir sürede yanabilir. Güneşten zarar görmüş bir cilt erken yaşta kırışıklıklara ve/veya ileri yaşlarda cilt kanserlerine neden olabilir. Açık havada iken, cildinizi güneşten korumak için her zaman 15+ koruma faktörüne sahip geniş kapsamlı güneş koruyucuları kullanıp, şapka ve gömlek giyin. Yazın 11-15 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Bir kanser turu olan melanom belirtilerinin olup olmadığını kontrol edin. Yeni bir ben ortaya çıkarsa veya bir benin şeklinde, boyunda, renginde veya dokusunda bir değişme olursa bir doktora müracaat edin.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...