Meme Protezi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Meme Protezi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Silikon yarı-metalik veya metal benzeri bir materyal olup oksijen ile silikon dioksit veya silika birleşimidir. Deniz kumu, kristal ve kuartz silikadir.

Silikon Nedir?

Silikon yarı-metalik veya metal benzeri bir materyal olup oksijen ile silikon dioksit veya silika birleşimidir. Deniz kumu, kristal ve kuartz silikadir. Silika dünya üzerinde en çok bulunan materyaldir. Silikon; sıvı, jel veya lastik kıvamında olabilir. Günlük yaşamımızdaki ter önleyici deodorantlar, el kremleri, sabunlar, hazır yemekler, suya dayanıklı giysiler, sakızlar silikon içeren maddelerden bazılarıdır.

Silikon Meme Protezleri Emniyetli Midir?

Yapılan çalışmalarda hazır inek sütünde ve bazı hazır bebek mamalarında silikon yerleştirilmiş bir memenin ürettiği sütten çok daha fazla oranda silikon saptanmıştır. Yine yapılan bilimsel çalışmalarda silikon meme protezinin vücutta herhangi bir hastalığa yol açmadığı saptanmıştır.

Silikon Meme Protezi Kanser Yapar Mi?

Kadınlarda görülen 10 kanser vakasından 8'i meme kanseridir. Bu durumda meme protezi kullanan pek çok kadında da meme kanseri görülmektedir. Meme kanserinde ailesel geçmiş (annede, ablada, teyzede meme kanseri görülmesi gibi) en önemli faktördür.

Yapılan bilimsel çalışmalardan silikon meme protezi kansere yol açar seklinde bir sonuç çıkmamıştır.

Silikon Meme Protezi İle Mamografi Çektirilebilir Mi?

Normal bir hastaya çekilen mamografi ile silikon meme protezi olan hastaya çekilen mamografi teknikleri farklılık gösterebilir. Bu yüzden mamografi çektirmeden doktorunuza veya filmi çeken teknisyene bu konuyu mutlaka belirtiniz.

Silikon Alerji Yapar Mı?

Dünya üzerindeki tüm maddelere karşı alerji görülebilir. Ancak silikon vücutla en barışık materyallerden biri olduğundan alerji ortaya çıkması çok nadir bir durumdur.

Silikon Meme Protezinin Ömrü Ne Kadardır?

Protezlerin hiçbiri ömür boyu kullanım için değildir. Bazı hastalar çıkan problemler nedeniyle birkaç yıl içinde protezlerini değiştirtmek zorunda kalsalar da genel olarak protez ömrü 10-20 yıldır.

Silikon meme protezi sonrası günlük aktiviteye ve spora ne zaman başlanabilir?

Ameliyat sonrası ilk 5-7 gün pek konforlu değildir. Günlük aktivitelere dönüş 4-6 hafta sonra olur. İlk 3 ay içinde zorlu aktiviteler, ağır yük kaldırma, üst beden egzersizi yapma, yüzme gibi sporlar doktorunuz tarafından yasaklanır.

Silikon Meme Protezi Ameliyatı Sonrası Güneşlenmek Veya Solaryuma Girmek Sakıncalı Mıdır?

Güneşlenmek veya solaryuma girmek protezinize zarar vermez. Ancak ameliyattan sonra 1 yıl dolmadan yapılan bu aktiviteler ameliyat izinizin koyu kahverengine dönüşmesine yol açar. Bu yüzden bir yıl dolana dek iz bölgesi en az 30 SPF güneş koruyucu ile korunmalıdır.

Silikon Meme Protezi Ameliyatı Sonrası Uçak Yolculuğu Veya Dalma Sporu (Scuba Diving) Yapılabilir Mi?

Evet. Basınç değişiklikleri ameliyat bölgesinde kasılma-gevşeme hareketleri yaratabilir. Ayrıca protez içinde küçük hava kabarcıkları oluşumuna neden olabilir. Serum dolgulu protezlerde hava kabarcık hareketi ve su hareket sesleri duyulabilir. Bu durum 24-48 saat içinde geçecektir.

Silikon Meme Protezi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Balenli (Telli) Sutyen Giyilebilir?

3 ay sonra. Bu sürede vücut protezi bağ dokusuyla çevirir. Taktığınız telli sutyen iz yaparak meme formunun kalıcı bozukluğuna yol açabilir.

Silikon Meme Protezi Normal Meme Yumuşaklığında Mıdır?

Protez sert değildir, koyu bir jöle kıvamındadır. Ancak hastaya vücut sekline oranla daha büyük bir protez yerleştirilirse sertliği bir miktar daha artar.

Silikon Meme Protezi Normal Meme Gibi Hareket Eder Mi?

Silikon meme protezinin hareketi pek çok faktöre bağlıdır. Protez tipi, operasyon, oluşan kapsül bunlardan bazılarıdır. Eğer meme hiç hareket etmiyorsa kapsül kontraktürü (bağ dokusunun aşırı artması sonucu protezin kapsül içinde sıkışması) gelişmiştir. Tekrar operasyon gerekir.

Silikon Meme Protezinin Ağırlığı Ne Kadardır?

Boyuta ve dolgu maddesine göre değişir. Örneğin 250 cc silikon jel dolgulu protezin ağırlığı 250 gramdır.

Silikon Meme Protezi Meme Derisinde Çatlaklara Yol Açar Mı?

Küçük volümlü protezler çatlaklara yol açmaz. Ancak büyük volümlü olanlar ağırlığa bağlı olarak çatlaklara yol açabilir.

Meme Başında Hassasiyet Kaybı Olur Mu?

Geçici azalma veya artma olabilir.

Silikon Meme Protezi Ameliyatından Sonra Kilo Vermemin Bir Zararı Olur Mu?

Çok fazla miktarda kilo verme meme bezinin volümünün de azalmasına yol açtığı için memede bir miktar sarkma ve boyutta küçülme görülebilir.

50 Yaşından Sonra Meme Protezi Ameliyatı Olunur Mu?

Meme protezi ameliyatı için genel vücut sağlığı önemlidir. Yaş değil. Ancak memede sarkma veya deride elastikiyet kaybı varsa ek olarak meme askılama ameliyatı yapılır.

Hamilelikte Meme Protezlerimi Çıkarttırmalı Mıyım?

Silikon meme protezinin bebeğe zarar vermesi bilimsel bir gerçek olmasa da bu yönde aşırı korkusu veya endişesi olanlar hamilelik öncesi protezlerini çıkarttırabilirler. Hamile kalındıktan sonra ancak hayati tehdit eden zorunlu operasyonlar haricinde narkoz almak bebeğe çok daha fazla zarar verir.

Protezle Emzirebilir Miyim?

Birçok kişi sorunsuz emzirmektedir. Yapılan çalışmalarda serum veya silikon jel dolgulu meme protezleri arasında süt kalitesi ve miktarı açısından fark bulunamamıştır. Ancak çocuk doğurma planı tamamlanmadan protez ameliyatı gerçekleşecekse bunu doktorunuzla konuşmanız yararınıza olur. Değişik ameliyat yöntemlerini sizinle paylaşacaktır.

Ayrıca emzirme esnasında mastit (meme bezi enfeksiyonu) gelişirse protezin kapsül kontraksiyonu artar. Bu yüzden memede kızarıklık, ağrı, sıcaklık artışı olursa mutlaka doktorunuza başvurun.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...