Çocuğunuza Vakit Ayırın

Çocuğunuza Vakit Ayırın

Anne babası tarafından kendisine daha fazla vakit ayrılan çocuğun, hayata olumlu ve mutlu baktığı, arkadaşları ile daha uyumlu halde olduğu bildiriliyor.

Anne babası tarafından kendisine daha fazla vakit ayrılan çocuğun, hayata olumlu ve mutlu baktığı, daha az zarar verici davranışlarda bulunduğu ve arkadaşları ile daha uyumlu halde olduğu bildiriliyor. Çocukluğunda anne baba ve aile ile yakın bağları olan ve daha fazla vakit geçiren kişilerin, karşılaştıkları stres durumu ile daha kolay mücadele ettikleri ve depresyon gibi durumlarda daha kolay iyileştiklerinin görüldüğünü kaydediyor.

Uzmanlar, ebeveynlerin çocukları ile geçirdiği vaktin, onun özgüven gelişimi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerken, bilinç dışına, Ben sana değer veriyorum, çünkü vakit ayırıyorum mesajı verildiğini belirtiyor. Varlığı ile yokluğu hesaba katılmayan çocuğun kendine olan güveninin negatif etkilendiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle kalabalık ailelerde, her çocuğa eşit şekilde vakit ayrılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.

Uzmanlar, çocuk ile geçirilen zamanın uzunluğu değil, kalitesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Günlük hayat akışı içerisinde kendinize bir program yapıp, yemek yemeye, TV izlemeye, uyumaya ve buna benzer bir çok yaptığınız günlük işler yanında çocuğunuza vakit ayırmayı unutmayınız. Her yaş grubuna göre hem anne hem baba olarak ayıracağınız vakit, çocuğunuzun mutluluğunu sağlayacak ve onun normal psikolojik gelişimine katkıda bulunacaktır. Aksi takdirde çocuğunuz, sizden davranış problemleri ile vakit isteyecek ve onunla zoraki ilgilenmek zorunda kalacaksınız" uyarısında bulunuyor.

Ebeveynlerin, çocuk yanımızda iken vakit ayırmış oluyoruz şeklindeki düşüncelerinin yanlışlığına da temas eden uzmanlar, "Vakit ayırmak derken, sadece çocuğunuz için ayırdığınız vakittir. TV izlerken veya kendi işinizi yaparken çocuğunuzun yanınızda bulunması, elbette ki tamamen yalnız kalmasından iyi olmakla birlikte yeterli değildir" diyorlar.

Bazen tam tersi olarak, çocukların, anne babalarının kendilerine çok vakit ayırmaları sebebiyle bunaldığını, ebeveynlerine daha kolay karşı geldiğine dikkat çeken uzmanlar, "Bu konuyu çok abartıp hayatın ve ailenin tek gündemini çocuk veya çocuklar yapmamak önemlidir. Çocukların kendi başına da geçirdikleri zamanın onların gelişiminde önemli katkıları vardır. Bu konuda denge önemlidir" görüşünü savunuyorlar.

Uzmanlar ayrıca, çocukların, onlara sağlanan maddi imkanlar ile geçici mutluluklar sağlayabileceklerini, asıl mutluluğun ise, çocuk için onu sevenler ile belli zaman dilimlerinde bir arada bulunmak olduğunu hatırlatıyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...