Konuyla ilgili çalışmalarda, uyku eksikliğinin ya da uyku ritminin bozulması halinde vücutta meydana gelen kimyasal değişikliklerin, yemek yeme alışkanlıklarını değiştirdiği, bunun da kilo alımına neden olduğu kaydedildi.
Obezite tedavisinde, kaliteli ve yeterli uyku uyumanın gelecekteki tedavi yöntemleri arasına girebileceği bildirildi.
Kaliteli ve yeterli uyku uyumamanın gelişmiş ülkelerde daha yaygın olduğunun ortaya çıktığı, bunun söz konusu ülkelerde obezitenin gittikçe artmasında bir rol oynayıp oynamadığının belirlenmesi için, sağlıklı genç yetişkinlerin metabolizmasındaki değişikliklerin incelendiği bildirildi.
Salıklı genç yetişkin deneklerin 3 gruba ayrıldığı; bir hafta boyunca birinci gruptakilerin gecede 4 saat, ikinci gruptakilerin 8 saat, üçüncü gruptakilerin ise 12 saat uyuduğu, 4 saat uyuyanların metabolizmasının kalorice zengin şekerli gıdaları hızla emerek, diyabetli hastalarınkine benzer bir durum arz ettiği belirlendi.
Bir başka çalışma ise, kalitesiz ve yetersiz uykunun, hipertansiyon, kalp problemleri ve diyabet gibi tehlikeli hastalıklara yol açabileceğini ortaya koydu.
Yaklaşık 800 kişi üzerinde yapılan bu çalışma, gecede 7-8 saat uyumanın, bu tip hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini düşürebileceği ve günlük ideal uyku süresinin 7.7 saat olarak belirlendiğini gün ışığına çıkardı.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.