Sünnet Dünyada Yayılıyor

Sünnet Dünyada Yayılıyor

Tarihçesi yaklaşık 15 bin yıl öncesine kadar uzanan sünnetin çok basit bir işlem gibi görünmesine rağmen uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyleniyor..

Tarihçesi yaklaşık 15 bin yıl öncesine kadar uzanan sünnetin çok basit bir işlem gibi görünmesine rağmen uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, aksi durumda istenmeyen sonuçların oluşabileceği belirtildi. Sünnetin ehil kişiler tarafından ve cerrahi işlem kurallarına uygun olarak yapılması gerektiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selami Sözübir, "Sünneti yapacak kişinin uzman olması, penisin anatomi ve fizyolojisini iyi bilmesi gerekir. 

Toplu Sünnetler 

Sünnet esnasında gerekli cerrahi itinanın gösterilmemesi önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi ile hatalı sünnetler geliyor. Sterilizasyonun tam uygulanmaması, aynı aletlerin kullanılması, cerrahi teknik konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması ve özellikle toplu sünnetler bu komplikasyonların görülme oranını da arttırıyor" dedi. 

Ailelere Yeterli Eğitim Verilemiyor

Sünnetin diğer bir önemli yönünün de çocuk psikolojisi üzerine etkileri olduğunu vurgulayan Dr. Sözübir, "Ne yazık ki, bu konuda da çocuklara ve ailelere yeterli eğitim verilemiyor. Çocuğa sünnet için ön hazırlığın yapılması ve uygun ortamlarda sünnetin gerçekleştirilmesi şarttır. Psikolojik olarak olumsuz etkilenen çocuğun, ilerideki cinsel hayatına yansıyabilecek bir takım sorunların olabileceği unutulmamalıdır" uyarısında bulundu. 

Her Yaşta Sünnet Yapılabilmekle Beraber

Cerrahi işlemin kolaylığı, yaranın çabuk iyileşmesi ve psikolojik travma oluşturmaması gibi avantajlardan dolayı son yıllarda yenidoğan dönemi sünnetlerinde artış olduğunu vurgulayan Sözübir, "Bu dönemde uygulanan sünnet "çan yöntemi" ile yapılan dikşsiz sünnet yöntemidir. Dolayısıyla estetik görünüş ve komplikasyonlar açısından da mükemmele yakın sonuçlar alınmaktadır. Her yaşta sünnet yapılabilmekle beraber 2-4 yaş arası çocuklarda kimlik gelişimi, ben merkeziyetçi ve uyumsuz olmaları nedeniyle zorunlu olmadıkça sünnet yapılmamalı ya da yapılacaksa kesinlikle genel anestezi altında uygulanmalıdır. Eğer yenidoğan döneminde yapılmamış ve çocuk 1 yaşını da geçmiş ise sünnet için tercih edilecek zaman mümkünse çocuk için okul öncesi zaman olmalıdır; ki bu da 6-7 yaşlarına denk gelir" şeklinde konuştu. 

Güney Kore'de İse Yüzde 100'e Yakını Sünnet Ediliyor

Sünnetle ilgili ilk yazılı ve resimli kanıtlar ise M.Ö. 2300 yıllarındaki Antik Mısır papirüs ve duvar resimlerindedir. Burada sünnetin bir gelenek olarak uygulandığını gösteren bulgular vardır. Kristof Kolomb Amerika kıtasını keşfettiğinde birçok yerlinin sünnetli olduğunu görmüştür. Tüm dünyadaki erkeklerin ortalama yüzde 25'i dinsel, kültürel ya da tıbbi nedenlerle sünnet ediliyor. Amerika'da bütün yeni doğanların yüzde 60'ı, Güney Kore'de ise yüzde 100'e yakını sünnet ediliyor. Sünnetin yararları ve gerekliliği son yıllarda yoğun olarak tartışılmaktadır. Bu tartışmalar neticesinde yayınlanan bilimsel çalışmalarda bugün net olarak elde edilen en kesin sonuçlar sünnet yapılacaksa erken dönemde yapılması gerektiğidir. Sünnetsiz çocukların idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 15 kat fazla yakalandığı gösterilmiştir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...