Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi Yöntemleri

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi Yöntemleri

Huzursuz bacak sendromunun tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Kişinin hastalık öyküsü incelenir ve uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Huzursuz bacak sendromu tedavisi yapılırken önce kişide huzursuz bacak sendromu oluşmasında başka bir etken olup olmadığına bakılır. Diyabet, B12 eksikliği, demir eksikliği gibi hastalıklar nedeniyle oluyorsa önce o hastalıkların tedavisi yapılır. Hastanın sürekli kullandığı ilaçlar varsa ve bu ilaçların yan etkisi huzursuz bacak sendromunu tetikliyorsa hastanın kullandığı ilaçlar kesilir ya da değiştirilir. 

Huzursuz bacak sendromunun ortaya çıkmasına sebep olacak bir rahatsızlık yoksa ilk adımda hastanın yaşam tarzında değişikliğe gidilir. İstenen sonuca ulaşılmadığı takdirde doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir. 

Huzursuz bacak sendromu semptomlarını azaltacak bazı uygulamalar:

  • Ilık suyla duş almak, bacaklara masaj yapmak, sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları kasları gevşetmeye yardımcı olacaktır.
  • Uyumadan önce germe egzersizleri gibi hafif egzersizler yapmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Hastanın uyuyacağı ortamın rahat, sıcaklığının normal olması gerekir. Ayrıca rahat pijamalar giymek, gündüz uykusundan kaçınmak, aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanma alışkanlığı kazanmak gerekir.
  • Hastalığın şikayetlerini arttırdığı bilinen kafein, nikotin, alkol; antidepresanlar, bazı soğuk algınlığı ilaçları ve alerji ilaçları, dopamin düşürücü ilaçlar gibi ilaçlardan uzak durulmalıdır.*
  • Şikayetleri arttırabilecek uzun süre gerektiren seyahatler, istirahatler gündüz saatlerinde; şikayetleri azaltan hareket gerektiren aktiviteler ise günün ilerleyen saatlerinde yapılabilir.
  • Stresin, aşırı yorgunluğun huzursuz bacak sendromunu tetiklediği bilinmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca aşırı yorgunluktan ve stresten kaçınılmalıdır.

*Bu ilaçların kontrolünü uzman hekim, hastaya gerekli yönlendirmelerle yapacaktır.


Huzursuz Bacak Sendromunda İlaç Tedavisi

Hastalığın semptomları hafif düzeyde seyreden hastalara çeşitli egzersizler, kişisel bakım önerileri tedavide işe yarasa da şikayetleri ileri düzey olan hastaların çoğunda ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. İlaç tedavisiyle öncelikli amaçlanan hastanın yeterli ve kaliteli uyku almasını sağlamaktır.

Huzursuz bacak sendromunu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında beyindeki dopamin seviyesini yükselten ilaçlar, kas gevşeticiler, uyku ilaçları bulunur. Bu ilaçlar genellikle bacaklardaki huzursuzluğu azaltmak için kullanılırlar. 

İlaçların çeşitli yan etkileri olabileceği için kesinlikle doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Aynı şekilde kontrolsüz ilaç kullanımı bağımlılığa da yol açabilir. 

Huzursuz bacak sendromuna eşlik eden psikiyatrik bir hastalığın olması hastanın tedaviye yanıt vermesini zorlaştırabilir. 

Özellikle huzursuz bacak sendromu dolayısıyla uykusuzluk kronik hale geldiyse (insomnia) ek ilaç tedavileri uygulanır.

Hamileler huzursuz bacak sendromu tedavisinde ilaç kullanabilir mi? Hamilelik sırasında tedavi amaçlı kullanılan ilaçların büyük bir kısmının kullanılması tavsiye edilmez.

Huzursuz bacak sendromu tedavi edilmezse ne olur? Huzursuz bacak sendromu hastaları kaliteli ve yeterli bir uyku uyuyamazlar. Kişide dikkat eksikliği, hatırlayamama gibi problemler baş gösterebilir. Bu sürecin uzaması insomniaya ve hatta uzun vadede depresyona neden olabilir. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...