Abelcet IV

Abelcet IV

Abelcet IV nedir ne için kullanılır, Abelcet IV nasıl kullanılır, Abelcet IV ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Flakon

Amfoterisin B(lipid formülasyon)

Ambalaj: 

100 mg/20 mLx1 Flakon.

Endikasyon: 

Konvansiyonel amfoterisin B terapisine intoleransıolan veya dirençli hastalarda invaziv fungal enfeksiyonların tedavisindeendikedir.

Kontra Endikasyon:

Hekimin gö-rüşüne gö-re, hipersensitivite riskiylekarşılaştırıldığında amfoterisin B ile sağlanacak yararlar dahaağır basmadıkça, aşırı duyarlığı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.

Uyarılar: 

Amfoterisin B ile anafilaksi rapor edilmiştir.Amfoterisin B’nin ilk dozu, tıbbi eğitimli personelce, kapalı klinikgözlem altında uygulanmalıdır.Gebelik sırasında, sadece ilacın anne için önemigöz önünde bulundurulduktan sonra kullanılmalıdır.Amfoterisin B’nin insan sütünegeçip geçmediği bilinmemektedir. Anne sütü emen bebeklerde ciddiadvers reaksiyonlara yol açabileceğinden, anne için kullanılıpkullanılmayacağı kararına varılmalıdır.

Yan Etkileri: Kırıklık, kilo kaybı, işitme kaybı,enjeksiyon yerinde enflamasyonu içeren reaksiyon; bronkospazm,nefes alma güçlüğü, astım, anafilaksi ve diğer allerjik reaksiyonlar;kalp yetmezliği, akciğer ödemi, şok, miyokardiyal enfarktüs, hemoptiz,hızlı solunum, trombofilebit, akciğer embolisi, miyokard hastalığı,plevral efüzyon, ventriküler fibrilasyon içeren aritmiler; makülopapülerkızartı, pruritus, eksfoliyatif dermatit, eritema multiform; akutkaraciğer yetmezliği, hepatit, sarılık, melena, anoreksi, dispepsi,kramp, epigastrik ağrı, ven tıkayıcı karaciğer hastalığı, diyare,karaciğer büyümesi, safra kanalı veya kanalları iltihabı, kolesistit;koagülasyon defektleri, lö-kositoz, eozinofili içeren kan diskrazisi;kemik, kas ve eklem ağrısını içeren miyasteni; konvülziyonlar, kulakçınlaması, görme bozukluğu, işitme kaybı, periferal nö-ropati, geçicivertigo, çift görme, ensefalopati, serebral vasküler aksidan,ekstrapiramidal sendrom ve diğer nö-rolojik semptomlar; oligüri,böbrek fonksiyonlarında azalma, anüri, böbrek tübüler asidozu, impotens,dizüri görülebilir.

İlaç Etkileşimleri: 

Antineoplastik ajanların amfoterisinB ile birlikte kullanımı, böbrek toksisitesini, bronkospazmı vehipotansiyonu artırabilir. Kortikosteroidlerin ve kortikotropininamfoterisin B ile birlikte kullanımı, hastanın kalp fonksiyon bozukluğunaeğilimi artırabilecek hipokalemiyi kuvvetlendirebilir. AmfoterisinB’nin, digitalis glikozidleri ile birlikte kullanımı hipokalemiyeneden olabilir ve digitalis toksisitesi olasılığını kuvvetlendirebilir.Flusitozinin, amfoterisin B içeren preparatlar ile birlikte kullanımı,olasılıkla sellüler alımını artırarak ve/veya böbrekten atılımınıazaltarak, flusitozin toksisitesini artırabilir. Lö-kosit transfüzyonlarıAmfoterisin B lipid formülasyonu ile birlikte verilmemelidir.Amfoterisin B’nin aminoglikozidler ve pentamidin gibi ajanlarlabirlikte kullanımı, ilaç nedeniyle oluşan böbrek toksisitesi potansiyeliniartırabilir. Amfoterisin B’nin neden olduğuhipokalemi, iskelet kas gevşeticilerinin hipokalemiden dolayıkürar etkisini artırabilir. Amfoterisin B lipid formülasyonuzidovudin ile birlikte verildiğinde, yükselmiş miyelotoksisiteve nefrotoksisite gö-rülebilir.

Doz Önerisi: 

Yetişkin ve çocuklar için, tek enfüzyonolarak önerilen günlük doz 5 mg/kg’dir.AbelcetActonelgebelikte ancak potansiyel yararları beklenen potansiyelzararlarından üstün olduğunda kullanılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Klinik çalışmalarda görülen yan etkilerin çoğunun şiddetihafiforta düzeydedir ve bu yan etkiler nedeniyle tedavinin yarıda bırakılmasıgerekmemiştir. Bildirilen yan etkiler: Ağrı, hipertansiyon, bulantı, diyare, artralji,myalji, bursit, kemikte ağrı, depresyon, sersemlik, anksiyete, farenjit, rinit,döküntü, kaşıntı, üriner sistem enfeksiyonu.

İlaç Etkileşimleri: 

Uygun olduğu düşünüldüğünde,Actonelhormonreplasman tedavisiyle beraber kullanılabilir. Polivalan katyon içeren yiyecekve ilaçların bir arada alınması,Actonel'in emilimini bozabilir.

Doz Önerisi:

 Erişkinler için önerilen doz, günde bir kez alınan 5 mgfilm tablet ya da haftada bir kez alınan 35 mg film tablettir. Actonel 35 mgfilm tablet her hafta aynı günde alınmalıdır. Yiyecekler,Actonel'inemilimini bozar, bu nedenle, hastalarınActonel'i günün ilk yemeğinden ya da ilk içeceğinden (su dışında)en az 30 dakika önce ya da günün herhangi bir saatinde alınan yiyecek ya daiçeceklerden en az 2 saat ara ile veya yatmadan en az 30 dakika önce almalarıgerekmektedir. Tablet bütün olarak yutulmalı, çiğnenmemeli veya emilmemelidir.Actonel, mideyegeçmenin kolaylaştırılması için dik durulurken bir bardak suyla alınmalıdır.Actoneltablet alındıktansonraki 30 dakika boyunca hastanın uzanmaması gerekmektedir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...