Androcur

Androcur

Androcur nedir ne için kullanılır, Androcur nasıl kullanılır, Androcur ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Siproteron asetat

Ambalaj: 

50 mgx50 Tablet

: 100 mgx30 tablet.

Endikasyon:

 İnoperabl prostat karsinomu, erkekte seksüel deviasyon larda cinsel impulsların azaltılması ve kadınlarda hastalık derecesinde yüz ve vücutta kıllanma (ağır hirsutismus), androgenetik alopesi,ağır akne ve sebore ile birlikte sadece amenoreli kadınlarda veya ileri derecede siklus düzensizliklerinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Gebelerde kullanılmamalıdır. Tedaviden önce bir gebeliğin olmadığı kesin olarak saptanmalıdır. Karaciğer hastalıkları;Dubin Johnson ve Rotor sendromları; geçirilmiş veya mevcut karaciğer tümörleri (prostat karsinomu tedavisinde, metastazlara bağlı değilse); eritici hastalıklar (prostat karsinomu dışında); geçirilmiş veya mevcut tromboembolik proçesler; damar değişiklikleriyle birlikte ağır diyabet, orak hücreli anemi, ağır kronik depresyon durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 İşleri zihinsel yüksek konsantrasyon gerektirenhastalara, siproteronun konsantrasyon ve iş gücünü etkileyecek ve yorgunluğa neden olacağı bildirilmelidir. Puberte döneminin tamamlanmasından önce uygulanmamalıdır. Antidiyabetik ilaçlara ve insülin gereksinimi tedavi altında değişebilir.

Yan Etkileri: 

Siproteron tedavisi altında erkeğin dölleme gücü giderek azalır. Tedavinin kesilmesinden sonra birkaç ay içerisinde güç yeniden oluşur. Bazan jinekomasti ve kısmen de meme başlarında ağrılı duyarlılığa neden olmaktadır. Tedavi altında, yorgunluk, işgücünde azalma, bazan geçici bir huzursuzluk ve depresif durumlar görülebilir.Vücut ağırlığında değişiklikler mümkündür.

Doz Önerisi: 

Erkeklerde: 

İnoperabl Prostat karsinomunda orşiektomi den sonra, sürrenal korteksi kaynaklı androjen etkilere karşı günde 1-2 kez 100 mg; Orşiektomi yapılmamış olgularda günde 2-3 kez 100 mg, yemeklerden sonra bir miktar sıvı ile verilmelidir.İyileşme veya remisyondan sonra tedaviye son verilmemeli veya doz azaltma malıdır. LhRH agonistleri ile tedavide başlangıçta yükselen androjen düzeylerine karşı başlangıçta 5-7 gün süreyle günde 2 kez 100 mg Androcur tek başına, daha sonra 3-4 hafta süreyle günde 2 kez 100 mg LhRH agonistleri ile birlikte verilir. LhRH agonisti tedavisindesürrenal korteksi androjenlerinin etkisine karşı günde 1-2 kez 100 mg verilir. Erkekte seksüel deviasyon larda cinsel impulsları azaltmak amacıyla genellikle başlangıç dozu günde 2x50 mg’dir. Doz Günde 2x100 mg ve hatta 3x100 mg’ye yükseltilmesi gerekli olabilir.Terapötik etki sağlanınca, bunun mümkün olduğu kadar düşük dozlarda sürdürülmesi denenmelidir. Sıklıkla günde 2 kez 25 mg yeterli olabilir.Sürek dozuna gecikmede veya tedavinin kesilmesinde birdenbire değil, doz yavaş yavaş azaltılmalıdır. Her birkaç haftada bir günlük dozun 50 mg, daha iyisi 25 mg azaltılması yerinde olur.Kadınlarda: Yüz ve vücutta kıllanma, alopesi,ağır akne ve sebore ile birlikte tedaviye siklusun 1. günü başlanır.Siklusun 1.-10. günlerinde (10 gün), günde 100 mg Androcur, yemeklerden sonra bir miktar suyla yutulur. Buna ek olarak siklusu stabilize etmek ve konsepsiyondan korunmak amacıyla siklusun 1.-21. günlerinde (21 gün) günde 1 draje Diane 35 verilir. Tabletler, günün hep aynı saatinde alınmalıdır. Alınması gereken zamandan 12 saatten fazla bir süre geçmişse, kontraseptif güvenlik tam olmayabilir. Buna Rağmen unutulan Tablet atlanarak, düzenli uygulamaya devam edilmelidir.Böylece zamansız bir kanama önlenmiş olur. 21 günlük tedaviden sonra,tam 7 günlük bir ara verilir. Hastalık tablosunun düzelmesinden sonra,dozlar günde 50 veya 25 mg’ye düşürülebilir. Bazan sadece Diane35 uygulaması da yeterli olabilir.Menopoz sonrasında ya da uterus ları çıkarılmış kadınlar sadece Androcur uygulayabilirler. Hastalığın Derecesine göre dozaj, bu kadınlarda 21 gün süreyle günde 50 veya 25 mg’dir. 7 günlük aradan sonra tedaviye devam edilir.Her iki cins çocuklarda: Organik nedenli olmayan erkenseksüel olgunlaşmada çocuğun boyu ve ağırlığından hesap edilen vücut yüzeyine ve hastalığın derecesine göre düzenlenir. Genellikle Günde 2x25-50 mg ile 3x50 mg arasındadır (50-150 mg/m2/gün). Tedavi dozu yavaş yavaş azaltılmasıyla sonlandırılmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...