Cipralex

Cipralex

Cipralex nedir ne için kullanılır, Cipralex nasıl kullanılır, Cipralex ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Film Tablet

Ambalaj: 

10 mgx28 film tablet.

Endikasyon: 

Majör Depresif durumlar, agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu tedavilerinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Essitaloprama karşı oluşmuş aşırı duyarlılık durumunda ve MAO inhibitörleri ile birlikte kullanılması kontrendikedir.

Uyarılar: 

Panik bozukluğu olan bazı hastalar, antidepresan tedavisinin başında, artan anksiyete semptomları sergileyebilir. Stabil Olmayan epilepsili hastalara SSRI verilmemelidir. Geçmişinde mani/hipomani olan hastalarda, SSRI’lar dikkatle kullanılmalıdır. Diyabetli hastalarda, SSRI tedavisi, glisemik kontrolü değiştirebilir. Tedavinin ilk haftalarında intihar riskinde artış olabilir. Bu dönemde hastaların yakından izlenmesi önemlidir.SSRI kullanımının hiponatremi oluşturduğu rapor edilmiştir. SSRI’lar ile tedavide, ekimoz, purpura gibi yüzeysel kanama bozuklukları rapor edilmiştir.Serotonin sendromuna yol açma riski nedeniyle essitalopram ile MAo inhibitörlerinin birlikte kullanımı genellikle önerilmez. Olası çekilme reaksiyonlarının görülmesini önlemek amacıyla, essitalopram tedavisine 1 ile 2 haftalık süre içinde yavaş yavaş doz azaltımı yapılarak son verilmelidir.İnsanlardaki gebelik ve emzirme dönemlerinde kullanımına ilişkin,güvenirlik bilgileri yoktur. Hastalar, araba ve makine kullanım yeteneklerinin,potansiyel olarak etkilenebileceği konusunda uyarılmalıdır.

Yan Etkileri:

iştah azalması, libido azalması, anorgazmi, uykusuzluk,somnolans, baş dönmesi, tat alma ve uyku bozukluğu, sinüzit, esneme, bulantı,diyare, kabızlık, terleme artışı, ejakülasyon bozukluğu ve impotans,yorgunluk, pireksi görülebilir.

İlaç Etkileşimleri: 

Serotonin Sendromu riskinden ötürü, essitalopramın MAoA inhibitörü ile birlikte kullanımı önerilmez. Selejilin, serotonerjik ilaçlar (örneğin tramadol, sumatriptan ve diğer triptanlar), nöbet eşiğini düşüren ilaçlar, lityum, triptofan, Hypericumperforatum, antikoagülanlar birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.Alkol ile birlikte kullanımı önerilmez.

Doz Önerisi: 

Cipralex, günde tek doz olarak, besinlerle birlikte veya öğün aralarında kullanılabilir. 20 mg’nin üzerindeki günlük dozların güvenirliği kanıtlanmamıştır.Majör depresyon tedavisi: Günde bir kez 10 mg olarak alınır.Agorafobili ve agorafobisiz panik bozukluğu tedavisi: Günlük 10 mb’lik doza geçilmeden önce, ilk hafta günde 5 mg’lik başlangıç dozu uygulanmalıdır.Sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu: Günde bir kez 10 mg olarak alınır. Bireysel hasta yanıtına göre, doz günde maksimum 20 mg'ye çıkarılabilir.Yaşlı hastalar (65 yaş üstü): Başlangıç tedavisinde, tavsiye edilen dozun yarısı ve devamında da daha düşük maksimum doz uygulanmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...