Ertes 72

Ertes 72

Ertes 72 nedir, Ertes 72 ne işe yarar, Ertes 72 yan etkileri var mı, Ertes 72 hangi durumlarda kullanılmalı, Ertes 72 dikkat edilmesi gerekenler.

Ertes 72 Nedir?, Ne İşe Yarar?

ERTES 72, korunulmamış cinsel temastan sonra 72 saat (3 gün) içerisinde veya her zamanki korunma metodunuz başarısız olduğunda kullanılabilecek bir acil doğum kontrol hapıdır.

ERTES72, etkin madde olarak levonorgestrel ismiyle bilinen bir sentetik hormon içerir. Korunulmamış cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alındığında, istenmeyen gebeliklerin 2/7 yaklaşık %84’ünü önlemektedir. 

ERTES72 gebeliği her zaman önlemez, korunulmamış cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alındığında daha etkilidir. Üçüncü güne kadar geciktirmek yerine ilk 12 saat içerisinde alınması daha iyidir.

Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

ERTES72 özellikle aşağıdaki durumlarda kullanılmalıdır: 

  • Hiçbir korunma yönteminin kullanılmadığı cinsel ilişki sırasında;
  • Korunma metodu yanlış kullanıldığında, örneğin kondom yırtıldıysa, sıyrıldıysa veya uygunsuz bir şekilde kullanıldıysa; oral kontraseptifin (doğum kontrol ilacı) alınması unutulduysa;
  • rahim-içi aracınızın çıkmış olduğundan endişe duyuyorsanız;
  • vajinal ovül veya diyafram yerinden oynadıysa, çıktıysa, kırıldıysa ya da vaktinden önce çıkarıldıysa;
  • cinsel ilişki sırasında geri çekme yöntemi hatalı uygulandıysa ya da başarısız olduysa (ör: spermin vajina içerisinde veya dış genital bölge üzerinde boşaltılması);

Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ERTES72’yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ 

- Levonorgestrele ya da Bölüm 6’da listelenen diğer maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız (alerji) varsa.

- Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız. Hamileyseniz, ERTES72 etkili olmayacaktır. 

Hamileyseniz, ERTES72 hamileliğinizi sonlandırmayacaktır, çünkü ERTES72 bir düşük hapı değildir.

Eğer; 

- Menstrüel periyodunuz 5 günden fazla geciktiyse, veya bir sonraki periyodunuza bağlı olarak beklenmeyen anormal bir kanamanız olduysa, 

- 72 saat öncesinden daha fazla veya son periyodunuzdan itibaren korunmasız cinsel ilişki gerçekleştiyse, hamile olabilirsiniz. 

Çocuklar ve Adölesanlar ERTES72’nin ilk adet kanamasından (menarştan) önce kullanılmamalıdır.

Ertes 72 Nasıl Kullanılmalı?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: ERTES72’yi daima tam olarak bu kullanma talimatında gösterildiği gibi veya hekiminize ya da eczacınızın size anlattığı gibi kullanınız. Emin değilseniz, hekiminize veya eczacınıza danışınız.

  • Korunulmamış cinsel temastan sonra, 72 saatlik (3 gün) bir süreyi aşmaksızın, mümkün olduğunca erken, tercihen ilk 12 saat içinde alınmalıdır. ERTES72, gebe değilseniz veya gebe kalmayı düşünmüyorsanız adet döneminizin herhangi bir zamanında alınabilir. Tableti çiğnemeyiniz, su ile bütün olarak yutunuz. Tablet almayı 6/7 geciktirmeyiniz. Korunmasız cinsel temastan sonra ne kadar çabuk alınırsa o kadar iyi çalışır.
  • ERTES72’nin uygun etki göstermesine engel olabilecek ilaçlardan birisini kullanıyor iseniz (bkz. Bölüm 2 “ERTES72’nin diğer ilaçlar ile kullanımı”) veya bu ilaçlardan birisini son dört hafta içinde kullandı iseniz ERTES72’nin sizin için etkisi azalmış olabilir. Bu durumda, doktorunuz sizin için bakırlı spiral (Cu-RİA) hormonal olmayan acil doğum kontrol yöntemi önerebilir (reçete edebilir). Şayet bu yöntem sizin için uygun değil ise veya doktorunuzu hemen görme şansınız yok ise, ERTES72’den iki doz kullanabilirsiniz.
  • Halihazırda doğum kontrol hapı gibi bir düzenli korunma yöntemi kullanıyorsanız, bunu düzenli olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

ERTES72 kullandıktan sonra başka bir korunmasız cinsel temas olduysa (ve bu aynı adet periyodu içindeyse) tabletler gebelik önleyici etkilerini göstermezler ve bu durumda yine hamile kalma riski vardır.

Ertes 72 Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

ERTES72’yi düzenli bir korunma yöntemi olarak değil, sadece acil durumlarda kullanmalısınız. 

ERTES72’yi bir menstrüel periyodunuz dahilinde birden çok kez kullandıysanız, bu yöntem daha az güvenilir olacaktır ve menstrüel periyodunuz büyük olasılıkla daha düzensiz bir hal alacaktır. 

ERTES72 düzenli korunma yöntemleri kadar başarılı değildir. Doktorunuz, hemşireniz veya aile planlama kliniğiniz hamile kalmanızı önleyecek daha etkili uzun süreli korunma yöntemleri hakkında size bilgi verecektir.

Kullandıktan Sonra Kusarsanız Ne Yapmalısınız

Tableti aldıktan sonraki üç saat içinde kusarsanız, hemen bir tablet daha almalısınız.

Yan Etkileri Nelerdir 

Çok yaygın(10 hastanın en az birinde görülebilir):

  • Hasta hissetme (bulantı)
  • Bir sonraki periyoda kadar zaman zaman düzensiz kanama
  • Karnın alt kısmında ağrı
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı

Yaygın(10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir):

  • Hasta hissetme (Kusma). Hasta hissediyorsanız, “Hastalanırsanız (kusarsanız) ne yapmalısınız” bölümünü okuyunuz.
  • Sizin periyodunuz farklı olabilir. Birçok kadında beklenen zamanda normal bir periyod gözlenir, ancak bazılarında periyodun zamanı normalden sonra veya önce görülebilir. Ayrıca bir sonraki periyodunuza kadar bazı düzensiz kanamalarınız veya lekelenmeleriniz olabilir. Kanamanız 5 günden daha fazla bir süre gecikmişse ya da beklenenden daha az veya fazla miktarda ise mümkün olduğunca kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.
  • ERTES72 alımını takiben meme hassasiyeti, ishal, sersemlik hissi görülebilir.

Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

ERTES72’yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, orijinal ambalajı içerisinde ve ışıktan uzakta saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...