Fluothane

Fluothane

Fluothane nedir ne için kullanılır, Fluothane nasıl kullanılır, Fluothane ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Volatil Sıvı

Halotan

Ambalaj:

 50 mL'lik şişe.

Endikasyon:

 Cerrahi Ve teşhis amacıyla yapılan her türlü girişimden halotan inhalasyon anestezisi kullanılabilir.

Kontrendikasyon:

 Halojenliinhalasyon anesteziklerine karşı aşırı duyarlık, hepatik porfiriler,malign hipertermi, hastanın öyküsünde kanıtlanmış halotan hepatit atağı, halojenli inhalasyon anesteziklerinin kullanımından sonra göz-rülen ve nedeni bilinmeyen postoperatif ısı yükselmeleri ve sarılık,duranın açılması öncesinde intrakraniyal basınç yükselmesi durumunda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Halotan ancak iyi bir eğitim ve gerekli araçlar sayesinde usulüne uygun bir kullanım ve kontrol sağlandığı takdirde uygulanabilir.Halotan anestezi alan hastaların ilk 24 saat içinde araçları gereği gibi kullanamayacakları dikkate alınmalı, hasta uyarılmalıdır.Gebeliğin ilk üç ayında halotan ancak zorunlu bir endikasyon varsa kullanılmalıdır. Halotan plasentayı serbestçe geçer, konsantrasyona bağlı olarak fetal depresyona ve yenidoğanda geçici bilinç bozukluğuna neden olabilir.Anne sütünde saptanmıştır. Emzirmemesi önerilir.

Yan Etkileri:

 Halotanın Damarları genişletici etkisi vardır; bu etki deride yüzeyel venlerin belirgin bir hale gelmesiyle fark edilebilir. Halotan narkoz endüksiyon veya sürek narkozu sırasında kan basıncı düşebilir.Kardiyak aritmi (nodal ritm, AV blok, asistoli, ventriküler asist goller dahil) oluşabilir. Halotanın yüksek konsantrasyonları solunum depresyonuna yol açabilir. Artan serebral kan akımına bağlıolarak intrakraniyal basınç artabilir.Doğumlarda halotanın özelliklederin narkoz sırasında, uterusta bir gevşeme yapabileceği bilinmelidir.Halotan damarları genişlettiği için kürtajda biraz daha fazla kanama olabilir. Diğer anesteziklerle (lokal olanları dahil) olduğu gibi halotan anestezisi ile de malign hipertermi ortaya çıkabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Halotan Anestezisi sırasında vazokonstriktör olarak sempatomimetiklerin uygulanması kalpte ritim bozukluklarına yol açabilir. Nondepolarizan Kas gevşeticilerin etkisini artırır. Aynı zamanda antihipertansifler kullanılması kan basıncında daha kuvvetli bir düşmeye yol açabilir.Teofilin alan hastalarda halotan kullanılması kalp ritim bozukluklarına yol açabilir. Klorpromazin halotanın depresan etkisini, morfin ise özellikle solunum sistemine olan depresan etkisini artırır.

Doz Önerisi:

 İndüksiyon için, büyüklerde oksijen ve azot protoksit içinde %2-4 konsantrasyonunda kullanılabilir.Çocuklar için oksijen ve azot protoksit içinde %1.5-2 konsantrasyonunda kullanılır. Anestezinin sürdürülmesinde hem büyükler hem de küçükler için ‰5-2'lik konsantrasyon uygundur.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...