Genotropin

Genotropin

Genotropin nedir ne için kullanılır, Genotropin nasıl kullanılır, Genotropin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kartuş

Rekombinant somatropin 16 IU (5.3 mg)/1 mL

Ambalaj:

 Çoklu doz uygulamaya özel,birinde toz diğerinde eritici içeren iki kompartımanlı kartuş.

Endikasyon:

 Çocuklarda: Büyüme hormonu yetersizliğine bağlı büyüme geriliği, Turner Sendromu, Puberte öncesi çocuklarda kronik böbrek hastalığına bağlı büyüme gecikmesi.Erişkinlerde: Bilinen Hipotalamo Hipofizer hastalıkla beraber büyüme hormonu yetersizliği ve iki dinamik büyüme hormonu stimülasyon testi sonucu belirlenmiş büyüme hormonu eksikliği.

Kontrendikasyon:

 Aktif malign tümör şüphesi olanlarda kontrendikedir. İntrakraniyal tümörün inaktif olması ve antitümoral tedavinin büyüme hormonu tedavisine başlanmadan tamamlanmış olması gereklidir.Tümörün nüks ettiğini gösteren bulgular varsa büyüme hormonu tedavisi kesilmelidir. Kronik böbrek yetmezliği olan çocuklarda böbrek transplantasyonundan önce büyüme hormonu tedavisi kesilmelidir. Gebelik ve emzirme döneminde büyüme hormonu tedavisi önerilmez. Somatropin aşırı duyarlı-nın olduğu durumlarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Somatropin, büyüme hormonu eksikliği ve tedavisi konusunda bilgi ve deneyimi olan uzman hekimler tarafından kullanılmalıdır. Çocuklarda iskelet büyümesinin stimüle edilmesi epifiz diskleri kapanıncaya kadar olmaktadır. Gebelik sırasında kullanılmamalıdır.Tedavi sırasında gebe kalınması durumunda somatropin tedavisi kesilmelidir.Somatropin anne sütüne geçebileceği olasılığı göz ardı edilmemelidir.

Yan Etkileri:

 Periferik Ödem şeklinde sıvı retansiyonu görülür ve özellikle erişkinlerde karpal tünel sendromu görülebilir. Nadiren erişkinlerde hafif şiddette artralji, kas ağrısı ve parestezi görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Somatropin adrenokortikoidler,glukokortikoid ya da kortikotropin ile birlikte kullanımı ilaca alınacak yanıtı engelleyebilir. Anabolik steroidler, androjenler,östrojenler ya da tiroid hormonları ile birlikte aşırı dozda somatropin kullanımı ise epifiz kapanmasını hızlandırabilir.

Doz Önerisi:

 Dozaj bireyseldir ve vücut ağırlığı ile vücut yüzey alanına bağlıdır. Haftalık dozlar 7’ye bölünerek, SC enjeksiyon şeklinde günde bir kez uygulanır. Çocuklardaki büyüme hormonu salgılanma yetersizliğine bağlı büyüme bozukluğunda doz, 0.07-0.10 IU/kg/-gün veya 2.1-3.0 IU/m2/gün’-dür.Gonadal diskinezide (Turner Sendromu) doz, 0.14 IU/kg/gün veya 4.3 IU/m2/gündür.Kronik böbrek yetersizliğine bağlı prepubertal çocuklardaki büyümebozukluğunda doz 4.3 IU/m2/gün’-dür. Büyüme hızı çok düşükse, daha yüksek dozlar gerekebilir. Yetişkinlerdeki büyüme hormonu eksikliğindebaşlangıç dozu olarak 0.018 IU/kg/gün salık verilir. Doz, yavaş yavaş artırılarak hasta gereksinimine göre belirlenir. Maksimum doz 0.036 IU/kg(0.012 mg/kg)/gün’-dür. Hastalardaki klinik etkinlik, yan etkiler ve insülinebenzer büyüme faktörünün (IGfI) serum düzeyleri referans alınarak doz ayarlanmalıdır. Bir günlük uygulama unutulduğunda, bir sonraki gün iki mislidoz uygulanmaz; normal tedavi dozuyla, kalınan yerden devam edilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...